Luxehotel in Antakya gebouwd boven archeologische site

Je kan ervoor kiezen om tijdens je vakantie cultuur op te snuiven op archeologische sites, of om je te laten verwennen in een luxehotel, maar in de zuidelijke Turkse stad Antakya kan je nu beide tegelijk doen.

Daar ging eerder dit jaar namelijk een bijzonder luxehotel open. Dit hotel is werkelijk een vernuftig staaltje bouwkunst, een architecturale schoonheid en een eersteklas archeologische site. Net als andere hotels over de hele wereld, is ook dit museumhotel nu gesloten als gevolg van de coronacrisis. Je kan wel al boeken voor reizen vanaf juni. Het is echt de moeite om deze plek te overwegen voor je reisplannen.

Foto: Begin 2020 opende in de Turkse stad Antakya een luxehotel gebouwd boven een archeologische site, vlakbij de grotkerk van Sint-Pieter.

Het duurde 10 jaar voor dit moderne hotel met 200 kamers klaar was. Het gebouw staat op stalen zuilen boven het archeologisch museum Necmi Asfuroğlu. In dat museum zijn zo’n 35.000 artefacten opgeslagen uit 13 verschillende beschavingen. De oudste komen uit de derde eeuw V.C.

Het verhaal begon in 2009. Toen begon de familie Asfuroğlu enkele kilometers van het centrum van Antakya met voorbereidende grondwerkzaamheden voor een toekomstig luxehotel. Daarbij kwamen ruïnes van de oude stad Antiochië boven.

Daardoor werd het onhaalbaar om de oorspronkelijke plannen uit te voeren. De familie besloot inventief te zijn. Ze werkten samen met de gemeente Antakya, met het archeologisch museum in Hatay en met de raad voor behoud van natuur en cultuur in Adana. Samen werkten ze om de grootste archeologische ontdekking sinds de jaren 1930 te behouden. In de voorbije 10 jaar werd zo onder anderen het grootste volledige vloermozaïek ooit ontdekt, zo’n 1.050 vierkante meter, evenals het oudste intacte marmeren standbeeld van de Griekse god Eros.

Het is niet zomaar mogelijk om te bouwen bovenop zo’n waardevolle archeologische site. Daarom kreeg de prijswinnende Turkse architect Emre Arolat de opdracht om een oplossing te zoeken. Hij kwam met het idee van een soort zwevend hotel. Daarvoor werd zo’n 20.000 ton staal, 4 keer meer dan voor de Eifeltoren, handmatig gesmeed in een gespecialiseerde fabriek in de buurt van Istanboel.

Oorspronkelijk werden de kosten voor de bouw geraamd op maximum 30 miljoen dollar, maar uiteindelijk kostte de bouw minstens 4 keer meer. In een video over het project legt bestuurslid Timur Asfuroğlu uit: “Toen wij als broers over het project aan het praten waren, wilden we eerst niet zoveel geld aan de bouw uitgeven. Zoveel geld kunnen we er nooit terug uithalen.”

Toch wist voorzitter Necmi Asfuroğlu de andere familieleden ervan te overtuigen het toch te doen. Hij zag dit als een project op wereldschaal, dat de hele mensheid ten goede zou komen.

De 200 kamers van het hotel, maar ook de openbare plekken zoals de lobby, de bar en het Ayan Meyan-restaurant, bieden de bezoekers een zeer uitgebreid zicht op een geschiedenis van 23 eeuwen. Je kan er ook een blik werpen op de nabijgelegen Kerk van Sint-Pieter, de oudste grotkerk ter wereld.

De bouw van het hotel duurde meer dan 3.000 dagen en kostte zo’n 6 miljoen werkuren. Antakya is door de Unesco erkend als wereldstad van gastronomie, en daarom zijn in het hotel ook 5 plekken voorzien om te dineren. Bovendien is het hotel gebouwd boven het originele Romeinse badhuis van Antiochië, destijds het grootste kuuroord en fitnesscentrum van de stad.

Het hotel werd geopend tijdens een nooit eerder geziene crisis. Aan CNN Travel vertelde de woordvoerder van het museum dat het personeel alle gasten op de hoogte houdt en dat alle nodige maatregelen worden genomen voor de toekomst.

Het is mogelijk om via het hotel zelf of via online reisbureaus al te boeken voor de tweede helft van het jaar. “We zullen de situatie blijven opvolgen en onze gasten daarover blijven informeren”, aldus de vertegenwoordiger van het hotel. “In de hoop dat zaken zich beginnen te normaliseren, kunnen we misschien toch een druk laatste kwartaal verwachten.”

K.L.

(Bron: CNN)