Op 11 maart beslisten de VS dat er gedurende 30 dagen geen vluchten zullen zijn van en naar Europa omwille van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Naar Turkije wordt er nog wel gevlogen.
Toch toonden Westerse media zoals CNN International, de BBC en de New York Times bij hun berichtgeving daarover ook foto’s van het Turkse culturele en economische hart Istanboel. Dit toont aan hoe er in de Westerse media anti-Turkse vooroordelen worden gebruikt.
Vooral in de Amerikaanse media wordt Turkije afgeschilderd als een land in het Midden-Oosten, terwijl men voorbij gaat aan de Europese elementen in de Turkse cultuur. Er gaan geruchten dat het geen fout, maar een bewuste keuze was om foto’s van Istanbul te gebruiken als voorbeeld voor heel Europa.
Caveat that the photo on the @nytimes front page rotates… Nonetheless, I find it interesting that #Turkey Turkey is considered “Europe” in this instance. And then we wonder how Islamophobia is perpetuated? pic.twitter.com/u3nW92tgIX
— Elmira Bayrasli (@endeavoringE) March 12, 2020
In de New York Times doken 2 artikels op met als titels “Trump suspends travel from Europe for 30 days” (Trump schaft gedurende 30 dagen vluchten naar Europa af) en “U.S. suspends most travel from Europe,” (VS laat meeste reizigers uit Europa niet meer toe.). Daarbij werden foto’s van Istanbul gebruikt. Deze actie zou bij lezers een negatief perspectief over Turkije kunnen creëren, terwijl vluchten van en naar Turkije nog wel mogelijk zijn. Het land blijft wel 1 van de veiligste plekken in Europa als het over het coronavirus gaat.
The New York Times inexplicably decides to feature Turkey as part of Europe when reporting on a travel ban that ironically doesnt include Turkey because it wasnt allowed to be part of Europe (h/t @endeavoringE) pic.twitter.com/GJUE1X17HU
— Nicholas Danforth (@NicholasDanfort) March 12, 2020
Gülnur Aybet, topadviseur van de president van de Turkse republiek, tweette: “De VS schaffen vluchten van en naar Europa af, maar Turkije hoort niet bij de landen waarvoor dit geldt. Toch tonen media foto’s van Turkije. Je moet niet vragen. In gevallen zoals deze horen we ineens bij Europa?
The US bans flights from Europe due to corona virus. Turkey is not even included in the list of countries covered in that ban. But the photos under that headline are those from Turkey.. ? go figure.. ?♀️ oh and in cases like this, we’re considered to be part of ‘Europe’.. https://t.co/4BPw7S3MBv
— Gülnur Aybet (@Gulnuray) March 12, 2020
Ook minister van Technologie en Industrie Mustafa Varank reageerde via Twitter. Hij vindt dat deze ingesteldheid net als patiënten van het coronavirus in quarantaine geplaatst moet worden. Hij deelde de foto’s die bij de artikelen waren gevoegd. Eentje van binnen, en eentje van buiten een moskee in Istanboel. Op de ene foto is een gemeentearbeider te zien die met ontsmettingsmiddel in de weer is in de Kılıç Ali Paşa-moskee. De andere toont mensen die voorbij de bouwwerf van een moskee aan het Taksimplein in het district Beyoğlu lopen.
Die laatste foto werd ook door CNN International gebruikt in hun berichtgeving over hoe de crisis rond het coronavirus van invloed is op de relatie tussen de VS en Europa. Op de website van de BBC dook ook een Turkse foto op in de berichtgeving over de afschaffing van Amerikaanse vluchten naar Europa. Op sociale media dook ook kritiek op van duizenden Turken die het niet vinden kunnen dat het publiek op die manier misleid wordt.
26 Europese landen
Op woensdag besliste Amerikaans president Donald Trump dat hij reizen van en naar 26 Europese landen zwaar ging beperken. Dit is een drastische maatregel waarmee hij hoopt de economische kosten die de pandemie van COVID-19 veroorzaakt, te beperken zodat het dagelijkse leven van de Amerikanen niet meer dan nodig hoeft te lijden onder de economische moeilijkheden. Hij sprak het publiek toe vanuit het Oval Office, wat zeldzaam is. Tijdens die toespraak liet hij weten dat die beperkingen vanaf vrijdag middernacht gelden. Hij vindt ook dat Europa niet snel genoeg ingegrepen heeft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij denkt ook dat de Amerikanen die besmet zijn met het virus, die besmetting hebben opgelopen door contact met Europese bezoekers. Door ons kordaat optreden naar China toe, hebben we veel mensenlevens gered. Nu moeten we dat ook tegen Europa doen. De beperkingen gelden niet voor Turkije, maar ook niet voor het Verenigd Koninkrijk. Amerikanen die grondig getest zijn, kunnen een vrijstelling aanvragen. Trump zal de situatie op de voet volgen en evalueren of de beperkingen niet vroeger opgeheven zouden kunnen worden. De landen waarvoor de beperkingen gelden zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland.
Wuhan
In december werd het virus voor het eerst beschreven in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien is het opgedoken in meer dan 100 landen. Nadat Turkije er maandenlang in slaagde om het virus buiten te houden, werd er deze week toch een besmetting gemeld. Woensdag meldde de minister van Volksgezondheid dat de man en zijn familie het naar omstandigheden goed stellen, maar dat ze nog in quarantaine zitten.
De man was recent in Europa geweest. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd al meer dan 4.600 mensen aan het virus bezweken, en minstens 124.500 mensen zijn officieel besmet. De WHO beschouwt de crisis nu als een pandemie.
K.L.
(Bron: Daily Sabah)
Bias or mistake? The New York Times, BBC and CNN are facing criticism on social media for using the photo of a Turkish mosque being disinfected to report on Trump’s travel ban on Europe. The ban doesn’t include Turkey pic.twitter.com/IgXXJwaIRz
— TRT World (@trtworld) March 12, 2020
Sizin yapacağınız işin….@cnni @BBCWorld why Turkey ? pic.twitter.com/qpjG42PyMI
— Fatih ER (@fatiher99) March 12, 2020