Volgens een verklaring van Amnesty International op dinsdag, zet Griekenland mensenlevens op het spel met de maatregelen om de nieuwe migratiegolf tegen te houden. Een dag eerder maakte Griekenland bekend dat er tijdelijk geen asielaanvragen meer behandeld zullen worden.
“Deze maatregel gaat gepaard met het onmiddellijk zonder registratie terugsturen van migranten naar hun land van herkomst, indien mogelijk. Het is niet duidelijk wat de Griekse autoriteiten onder (mogelijk) verstaan”, aldus de verklaring van de mensenrechtenorganisatie.
Amnesty international spreekt ook haar bezorgdheid uit over de Griekse aankondiging dat er tijdens militaire drills echte munitie zal gebruikt worden, om het hoofd te kunnen bieden aan de nieuwe migratiegolf die ontstond na de aankondiging van Turkije dat het land vluchtelingen niet meer zou verhinderen om naar Europa te gaan.
“Er zouden al duizenden migranten zijn aangekomen aan de verschillende grensovergangen tussen Turkije en Griekenland. Sinds donderdag is het aan de landsgrens al verschillende keren tot confrontaties gekomen tussen migranten en de Griekse politie, en gebruikt die laatste overmatig geweld tegen de vluchtelingen. Ze gebruiken doelbewust traangas om de menigte aan de grens in bedwang te houden”, luidt het.
We are witnessing the horrific yet predictable result of a shortsighted, short-term approach which bartered rights & people.
What we need now is:
? Safety for those in need
? Solidarity with ?????? through resettlement
? Integrity of ?? asylum system
? Credible ?? response https://t.co/ZbxHRE4mh0— Eve Geddie (@evegeddie) March 2, 2020
Eve Geddie is het hoofd van de Europese afdeling van Amnesty International. “De roekeloze maatregelen van de Griekse overheid zijn een grove schending van het Europese en het internationale recht. Griekenland zet hiermee ook mensenlevens op het spel. Opnieuw worden asielzoekers ingezet bij een genadeloos politiek spel. Griekenland moet stoppen met het gebruik van overmatig geweld en moet het mogelijk maken dat reddingsoperaties op zee plaatsvinden. Mensen die asiel willen aanvragen in Griekenland, moeten geholpen worden, en niet beschouwd als misdadigers of veiligheidsrisico’s”, zegt ze.
Steun
Ze riep de Europese Commissie ook op om Griekenland en Bulgarije, de landen waarlangs de vluchtelingen Europa binnenkomen, zo snel mogelijk alle nodige steun zo te bieden.
Tot nu toe zijn meer dan 130.000 vluchtelingen Europa binnengekomen sinds Turkije haar grenzen openzette. Turkije beschuldigt de EU ervan haar beloften niet na te komen. De Griekse reactie op de stroom van vluchtelingen en asielzoekers is zeer heftig. Verschillende van hen werden geslagen, vele kregen te maken met traangas en minstens 2 werden gedood.
K.L.
Bron: Daily Sabah
We are at the Turkey/Greece border with @andrewegardner “It’s a very disturbing sight. Greek border guards are repeatedly using tear gas to force back crowds of people. There are reports of injuries & we’ve seen at least 3 ambulances rushing to border.” pic.twitter.com/fn7RHGpBpl
— Amnesty International (@amnesty) March 4, 2020
Protection of refugees is not something that countries can duck out of when they choose. Greece must uphold right to asylum & EU must support them to do that. The right to claim asylum is non-negotiable. A reminder for EU Ministers meeting this afternoon.
— Amnesty International (@amnesty) March 4, 2020