De kerk van Sint-Antonius van Padua is de grootste rooms-katholieke kerk van Istanbul. Vandaag is ze verwikkeld in een rechtszaak over wie de eigendomsrechten heeft. Erfgenamen van de Italiaanse koninklijke familie eisen het eigendomsrecht op van de kerk in het district Beyoğlu.
De Kerk beweert dan weer dat zij geen rechten kunnen doen gelden omwille van de speciale status van de kerk als religieuze site.
Tijdens de zitting van afgelopen vrijdag ging de rechtbank niet in op de vraag van de erfgenamen om een eerdere uitspraak, in het voordeel van de kerk, ongedaan te maken. Het Vaticaan heeft zich burgerlijke partij gesteld in de zaak via zijn ambassade in Ankara.
“Je kan de waarde van een eeuwenoude Katholieke Kerk niet meten met gemeentelijke wetten. Dat is een belediging voor de katholieke gemeenschap en het Vaticaan,” zegt Afşin Hatipoğlu, advocaat van de Kerk.
In feite draait het hele proces rond een Turkse advocaat die beschuldigd wordt van fraude. Sebahattin Gök, een vastgoedmakelaar uit Istanbul, nam contact op met de erfgenamen van de Italiaanse koninklijke familie, die nu in Italië, de VS en Frankrijk wonen. Zij zijn officieel geregistreerd als eigenaars van de kerk.
Verkopen
Hij kon hen overtuigen om de kerk te verkopen, alsook twee appartementsgebouwen van zes verdiepingen en vier kantoorgebouwen die ook op hun naam staan. De kerk antwoordde met een aanklacht in 2016 om de verkoop tegen te houden. Volgens de advocaten van Sint-Antonius van Padua was het in 1937, toen de kerk geregistreerd werd als eigendom, perfect wettelijk om die op naam te zetten van leden van de Italiaanse koninklijke familie. Hun erfgenamen deden afstand van die rechten in 1971, maar in 2016 probeerden ze toch opnieuw om de eigendommen te verkopen.
De rechtbank sprak zich uit in het voordeel van de kerk, maar het proces is nog niet afgelopen, zei Hatipoğlu vrijdag, in een interview na afloop van de zitting. “Dit was wat we verwachtten. Nu hebben we ook wettelijke garanties.”
Italiaanse gemeenschap
De kerk ligt aan de beroemde İstiklallaan in het district Beyoğlu. Ze werd gebouwd door de Italiaanse gemeenschap van Istanbul tussen 1906 en 1912, op de site van een oude kerk die was afgebroken. De oorspronkelijke kerk dateerde uit 1725. De kerk heeft de grootste katholieke congregatie van Istanbul; er worden missen gehouden in het Italiaans, Pools en Turks.
De katholieken kennen deze kerk vooral als de kerk waar Johannes XXIII tien jaar lang heeft gepreekt, tijdens zijn aanstelling als Vaticaans ambassadeur in Turkije, voordat hij in 1958 tot paus werd gekozen.
Bron: Sabah
S.V.R.
Turkish court sides with the Church of St. Anthony of Padua as Italian royal heirs seek ownership of the Istanbul church’s property https://t.co/Ii4dAUWklj
— DAILY SABAH (@DailySabah) February 28, 2020