De Europese Unie weerlegt de kritiek dat het blok de gedane beloftes aan Turkije niet nakomt. In de migratiedeal tussen Europa en Turkije had Europa namelijk financiële steun toegezegd voor de opvang van Syrische vluchtelingen.
De kritiek dat de EU de beloofde financiële steun aan Turkije nog niet heeft uitgekeerd, . Dat zegt Ylva Johansson, Europees Commissaris voor Binnenlandse Aangelegenheden, in een interview met AFP in de Kroatische hoofdstad Zagreb.
Johansson noemt die beweringen ongegrond. “Het akkoord werd ook door Turkije getekend. Zij kennen het akkoord ook heel goed.”
Het akkoord uit maart 2016 is bedoeld om het aantal migranten dat illegaal de Egeïsche Zee probeert over te steken, te verminderen. Daarnaast wil men een oplossing bieden voor de instroom van vluchtelingen richting de EU-landen.
Met het akkoord beloofde Europa 6 miljard euro financiële steun aan Turkije. Aanvankelijk was het de bedoeling om dat in twee schijven uit te betalen. De Turkse regering zou het gebruiken om projecten te financieren voor Syrische vluchtelingen. Een ander breekpunt was dat Turkse burgers geen visum meer nodig zouden hebben om naar de EU te reizen, en ten slotte moest de douane-unie bijgewerkt worden.
Beloftes
In ruil voor die beloftes nam Turkije de taak op zich om illegale migratie via de Egeïsche Zee te ontmoedigen. Daartoe zou ze de controles op mensensmokkel opvoeren en de levensomstandigheden van Syrische vluchtelingen in Turkije verbeteren. Ondanks significante ontwikkelingen in de controle op mensenhandel is de EU nog niet al haar beloftes nagekomen. De eerste schijf is al uitbetaald, maar de tweede schijf nog niet. Ook andere voorwaarden van het akkoord, zoals het afschaffen van de visumplicht en het bijwerken van de douane-unie, zijn nog niet vervuld.
Momenteel vangt Turkije zo’n 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan welk land ook ter wereld. Tot hiertoe heeft Ankara $40 miljard kosten gemaakt aan de vluchtelingencrisis, volgens officiële cijfers.
Ankara heeft al vaak kritiek geuit op het gebrek aan financiële en humanitaire steun van de internationale gemeenschap voor de vluchtelingen die in Turkije leven. Het heeft de Europese landen gewaarschuwd voor mogelijke nieuwe migratiestromen.
Deze week heeft ook minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu gezegd dat de EU 3 miljard euro van de beloofde steun nog niet heeft uitbetaald.