Succes van Turkse inlichtingendienst maakt van MIT-chef een doelwit (Foto: Hakan Fidan, chef van de inlichtingendienst MIT)

Op woensdag maakte Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu bekend dat de Turkse inlichtingendiensten de regionale dynamiek op het gebied van politiek hebben veranderd.

Dat deden ze volgens hem door samenzweringen tegen Turkije te ontmaskeren. Hij zei dit als reactie op een artikel van een Israëlisch dagblad waarin Hakan Fidan, het hoofd van de nationale inlichtingendienst (MIT), onder vuur werd genomen.

“Dit is de eerste keer dat Turkse inlichtingendiensten maatregelen kunnen nemen waarbij samenzweringen tegen de Turkse staat ontmaskerd of geopenbaard kunnen worden”, vertelde hij aan reporters in Ankara.

Het was Pazit Rabin die het artikel schreef voor het Israëlische dagblad Makor Rishon. Deze krant staat bekend voor de gunstige berichtgeving over premier Benjamin Netanyahu. In het artikel trok Rabin een parallel tussen Fidan en de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die begin deze maand door een Amerikaanse luchtaanval met drones in Irak werd gedood.

Spelbreker

“Turkije is nu spelbreker op het terrein in Libië, waar Israël achter de schermen opereert”, aldus Çavusoglu. Volgens hem wint Turkije terrein in Libië, Irak en Syrië, wat Ankara een sterke positie geeft.

Nadat Muammar al-Gaddafi in 2011 was afgezet, ontstonden er 2 machtscentra in Libië. Het ene bevindt zich in het Oosten van Libië en wordt voornamelijk gesteund door Egypte en de Arabische emiraten. Het andere is gevestigd in Tripoli en is erkend door de meeste andere landen en door de VN.

Legitieme regering

Sinds april vorig jaar heeft de legitieme regering in Tripoli te leiden onder een opmars van de troepen van Khalifa Haftar, waarbij al meer dan 1.000 slachtoffers vielen. Op 12 januari kondigden beide partijen in Libië aan dat er een staakt-het-vuren zou komen. Daartoe hadden de Turkse en Russische leiders gezamenlijk opgeroepen. Dit bleek echter geen permanente wapenstilstand te zijn, want 2 dagen later sprongen onderhandelingen in Moskou af nadat Haftar de onderhandelingstafel verliet zonder een akkoord te tekenen.

Wapenstilstand

Op 19 januari accepteerde Haftar wel een voorstel om een militaire commissie op te stellen onder toezicht van de VN, waarin 5 militairen per strijdende partij zetelen om toezicht te houden op de wapenstilstand. De beslissing om die militaire commissie op te richten was het belangrijkste resultaat van de vredesconferentie in Berlijn.

K.L.

(Bron: Sabah)