Een van oorsprong Turkse burgemeester in België is uit de Socialistische Partij (PS) gezet nadat hij een delegatie had ontvangen van Turkse burgemeesters waaronder twee leden van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP).

De tuchtcommissie van de partij heeft vrijdag vergaderd en schriftelijk verklaard dat Emir Kır, afgevaardigde en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, uit de partij zal worden gezet.

Kır verwelkomde begin januari een aantal Turkse burgemeesters die naar Brussel waren afgereisd voor een EU-bijeenkomst.

Na het bezoek schreef de Belgische pers dat Kır “extreemrechtse” politici had ontvangen, hoewel de delegatie ook bestond uit burgemeesters van de regerende AK-Partij en burgemeesters van de grootste oppositiepartij CHP.

De ontmoeting vond plaats in de marge van een Europese vergadering waar de betrokkenen aan deelnamen. Onder de Turkse burgemeesters waren de volgende personen aanwezig: CHP-burgemeester van Adana Zeydan Karalar, MHP-burgemeester van Amasya Mehmet Sari, AKP-burgemeester van Nigde Emrah Özdemir, AKP-burgemeester van Sirnak Mehmet Yarka, MHP-burgemeester van Kütahya Prof. Dr. Alim Işık.

Kır haalde in het verleden nogal de krantenkoppen toen hij een ontmoeting had met een MHP-lid tijdens zijn bezoek aan de geboorteplaats van zijn familie in Turkije.

De rechtse partij MHP die in 1969 werd opgericht, is een van de oudste politieke partijen in Turkije. De partij werkt sinds maart 2018 samen met de AK-partij (Volksalliantie).

De partij behaalde in 2018 11,9 procent van de stemmen bij de Turkse parlementsverkiezingen en 7,4 procent van de stemmen bij de lokale verkiezingen van 2019.

De burgemeester ontving na de bijeenkomst met de Turkse delegatie ook doodsbedreigingen via de sociale media.

Kır zei in een verklaring dat hij zeer teleurgesteld is over het besluit van zijn partij, maar dat hij het proces respecteerde. De burgemeester heeft het recht om in beroep te gaan tegen de beslissing, maar heeft niet gezegd of hij dat zal doen.

Hij zei dat hij zijn leven heeft gewijd aan de strijd tegen extreemrechts, sociale rechtvaardigheid en het dienen van het volk. Hij voegde toe dat hij zijn linkse opvattingen nooit zou opgeven.

Kır wordt in België vaak gezien als de beroemdste politicus van Turkse komaf. In 2000 werd Kır voor het eerst verkozen tot viceburgemeester van Sint-Joost-ten-Node, een van de 19 Brusselse gemeenten. Vervolgens stelde hij zich kandidaat voor de gewestelijke verkiezingen van 2004 en werd hij in het Brusselse gewestelijke parlement verkozen als de op één na populairste kandidaat van de PS.

Verkozen tot burgemeester

De 51-jarige politicus werd in 2012 verkozen tot burgemeester van Sint-Joost-ten-Node en was sindsdien in dienst. Hij was ook kortstondig minister in de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 2014 werd hij verkozen tot lid van het federale parlement en in 2019 werd hij herkozen.

De uitzetting van Kır zou ook gevolgen kunnen hebben voor de regeringsvorming die sinds oktober aan de gang is, aldus BBC Turkish.

De PS en de Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA) die betrokken zijn bij de coalitiebesprekingen, zullen zonder Kir één zetel te kort hebben om een meerderheid te kunnen vormen. Kır heeft zich niet uitgesproken over de vraag of hij de regeringsformatie zal steunen.

Sabah