De Europese Unie heeft eergisteren zijn grote bezorgdheid geuit over de beslissing van Turkije om militair in te grijpen in Libië. Eerder al reageerden de Verenigde Staten, Rusland, Egypte, Israël, Griekenland en Cyprus op “een gelijkaardige manier”.
Eerder deze week stemde het parlement in Ankara voor een eenjarig mandaat om manschappen te ontplooien in Libië. Turkije wil de officiële regering van nationale eenheid in Tripoli onder leiding van premier Fayez al-Serraj steun bieden.
Die wordt geconfronteerd met een offensief van een rivaliserend regime, geleid door de zelfverklaarde generaal Khalifa Haftar, die de Libische hoofdstad wil veroveren.
“Er is geen militaire oplossing voor de Libische crisis. Maatregelen om steun te verlenen aan partijen die elkaar bekampen in het conflict, zullen het land en de ruimere regio alleen verder destabiliseren”, zegt een woordvoerder van de Europese Unie in een persbericht.
Turks president Erdogan
De Turkse president Erdogan zei dat de regering van nationale eenheid in Tripoli Ankara gevraagd had om militairen te sturen. Maar de Turkse president gaf geen timing voor de inzet van troepen.
Kritieke van anderen
Eerder bekritiseerden de VS, Rusland en Egypte al de Turkse beslissing om troepen te sturen. Ook de mediterrane landen Israël, Griekenland en Zuid-Cyprus uitten scherpe kritiek op de plannen van Turkije.
“De beslissing van Turkije is een gevaarlijke bedreiging voor de stabiliteit in de regio”, klonk het in een gemeenschappelijke verklaring van de staatshoofden van de drie landen.