Printscreen - Messiah | Seizoen 1 Officiële trailer | Netflix

Netflix doet stof opwaaien met Messiah, een thriller die zich afspeelt in het Midden-Oosten

Een profeet die het een herrijzende “Islamitische Staat” in Syrië lastig maakt, een schietpartij op de heilige Tempelberg in Jeruzalem en mogelijk de komst van de Messias.

Een onderwerp met meer controverse kon Netflix moeilijk kiezen. De nieuwe thriller van de streamingdienst gaat over een mysterieuze religieuze leider in het Midden-Oosten, die over de hele wereld wordt achtervolgd door de CIA. “Ja, het programma provoceert”, aldus producent Michael Petroni, “maar provoceren is niet aanvallen.”

“Messiah” komt uit op 1 januari 2020. In het programma wordt voorgesteld hoe een moderne samenleving zou reageren als een dergelijk figuur ten tonele zou verschijnen en gebruik zou maken van de sociale media om zijn boodschap te verkondigen aan een publiek dat worstelt met fake news en met 24 uur aan een stuk nieuwsbulletins. Er wordt ook de vraag gesteld of het personage, gespeeld door de Belgische acteur Mehdi Dehbi, de echte Messias is, of eerder een misdadige geheim agent of een grappenmaker.

Acteur Mehdi Dehbi

Petroni geeft toe dat Netflix aanvankelijk niet happig was op het idee. “Het was natuurlijk een gewaagd concept. In de pilootaflevering zien we hoe die gast 2.000 Syrische Palestijnen over de Israëlische grens begeleidt”, zegt hij.

Voor het programma werd ook een replica gebouwd van de Tempelberg, waarbij kosten niet gespaard werden. Daar hoort ook de Rotskoepelmoskee bij, van waar volgens de islamitische traditie Mohammed naar de hemel was opgestegen. Het was niet mogelijk om echt op de iconische locatie te filmen.

Dit heeft onder andere te maken met de gewelddadige inhoud van de tweede aflevering, maar Petroni houdt vol dat het niet de bedoeling is om met de serie mensen te kwetsen. “Ik wil natuurlijk liever geen terugslag, maar we verwachten dat er veel lawaai rond de serie zal worden gemaakt, en dat die veel discussie zal veroorzaken. Ik hoop net dat er discussie komt”, zegt hij.

Op de website change.org werd er al een petitie gestart om de serie te boycotten. De initiatiefnemer beschrijft de serie als “kwaadwillige anti-islamitische propaganda”. In de serie zelf wordt niet gespecificeerd tot welke religie de enigmatische leider Al-Masih hoort. Petroni weigert zelf te claimen dat zijn eigen religie van invloed was, ook al hebben 2 betrokkenen: Mark Burnett en zijn vrouw Roma Downey, een achtergrond van christelijk geïnspireerde programma’s.

Volgens Petroni was het belangrijk om de serie zich te laten afspelen op de Tempelberg, omdat deze locatie voor zowel het jodendom, het christendom als de islam heilig is. “Natuurlijk leven de 3 godsdiensten er niet gelukkig samen, maar dat is wel wat hen verbindt. En daarom was het voor mij symbolisch om daar een verhaal te laten plaatsvinden dat gaat over politiek en religie.”

Michael Petroni

Er werd gefilmd in Jordanië en de Verenigde Staten. De scènes wisselen af tussen het Midden-Oosten, Texas en Washington D.C, en dat bracht extra uitdagingen met zich mee. Zo spreken personages, waaronder de verbeten CIA-agent die wordt gespeeld door Michelle Monaghan, zowel Engels, Arabisch als Hebreeuws, en wisselen ze vaak in het midden van een gesprek tussen die talen.

Eerder deze maand verscheen een eerste trailer van “Messiah”. Dat deed een aantal islamitische kijkers lachen omdat in de islamitische theologie van Dajjal de naam “Al-Masih” wordt gebruikt om een valse profeet aan te duiden, vergelijkbaar met de Antichrist. Snel daarna ontkende Netflix dat dit een spoiler was. Op Twitter zei Netflix: “Al-Masih is niet de echte naam van het personage, en de inhoud van de serie wordt verder strikt geheim gehouden.”

Petroni is een Australiër met een Egyptische vader. Hij spreekt geen Arabisch, en anderen in zijn team doen dat ook niet. Daarom moest er een betrouwbaar en ervaren team van vertalers en dialectcoaches worden ingehuurd. “Daar waren we super zorgvuldig mee”, aldus Petroni.

K.L.

Bron: Hürriyet