Nomofobie is de irrationele angst voor het niet bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Deze angst kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een platte batterij, de afwezigheid van een telefoonsignaal of het vergeten van het toestel. Het lijkt erop dat steeds meer mensen in de klauwen vallen van deze relatief nieuwe psychische aandoening.
Professor Adem Aydın van de Necmettin Erbakan Universiteit, zei in een gesprek met Anadolu Agency dat mensen in Turkije minstens één keer om de 15 minuten op hun mobiele telefoon kijken en 150 keer per dag checken of ze hun mobiele telefoon bij zich hebben.
“Ongeveer 10% van de wereldbevolking is verslaafd aan technologie. De technologieverslaving in Turkije bedraagt ongeveer 9,7% van de bevolking, wat dicht bij het wereldgemiddelde ligt. Dit betekent dat 1 op de 10 Turken verslaafd is. De studie die we onder onze studenten hebben uitgevoerd toonde aan dat studenten met deze verslaving minder succesvol zijn dan studenten die niet verslaafd zijn,” haalde professor Aydın aan.
Aydın waarschuwde verder dat nomofobie wijdverbreid is onder kinderen en zei dat ouders op de hoogte moeten zijn van dit gevaar. “Kinderen slapen met hun telefoon. Dit zal op oudere leeftijd een ernstige verslaving worden. Ouders mogen hun kinderen niet naar bed laten gaan met een telefoontoestel,” voegde hij toe.
Hij benadrukte ook dat het blauwe licht van telefoonschermen de aanmaak van melatonine hormonen onderdrukt. Deze hormonen zijn van groot belang voor onze slaapcyclus. “Overmatige blootstelling aan dit blauwe licht verknoeit onze biologische klok en veroorzaakt vermoeidheid. Het zorgt er ook voor dat je je concentratie gedurende de dag verliest, wat het succes van de leerlingen op school ernstig beïnvloedt,” aldus Aydın.
Sabah
O.A.
Uw AdBlock staat nog aan. Gelieve deze uit te schakelen.
We hebben gedetecteerd dat je extensies gebruikt om advertenties te blokkeren. Gelieve deze extensies uit te schakelen.