In het district Biga, in Çanakkale, Noordwest-Turkije, vonden archeologen een tablet met een grafschrift dat vermoedelijk zo’n 1900 jaar oud is. Het tablet komt uit de Oudgriekse stad Parion, die daar toen gelegen was.
Vedat Keles, professor archeologie aan de universiteit Ondokuz Mayis, leidt de opgravingen in het gebied. Aan Anadolu Agency vertelde hij dat het hier om een grafschrift uit de Romeinse periode gaat, waarmee een dode moeder en haar kind worden vereerd. “Er staan 2 Griekse namen op het tablet: Diogenes en Tykhe”, aldus Keles, die denkt dat er nog een grote Griekse gemeenschap in het gebied rond Parion woonde, toen de stad al een Romeinse kolonie was.
“Vermoedelijk is het tablet afkomstig van een monumentale tombe in de Zuidelijke necropolis van de stad”, zegt Keles. Dit tablet toont ook aan dat de eerste Romeinse kolonisten soms met Griekse inwoners trouwden. Daarom speculeert Keles dat de vader zijn kind een Griekse naam gegeven heeft uit respect voor zijn vrouw of een soort aardigheidje voor de Griekse bewoners uit het gebied.
De stad Parion, door de Romeinen Parium genoemd, werd door Oude Grieken gesticht in 709 V.CHR. In de Romeinse periode waren er 2 belangrijke havens, en was de stad een belangrijke overslagplaats voor goederen uit het Egeïsche gebied. In de oude site worden sinds 2005 opgravingen verricht. Daarbij vonden archeologen al sarcofagen, graven en andere oude artefacten.