De Antwerpse Fatima Benmezian (24) is in Turkije aangehouden door de autoriteiten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, een Belgische nieuwswebsite en wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken in België. De Antwerpse Fatima trok in 2014 naar Syrië, waar ze getrouwd zou zijn met een Belgische IS-strijder.
Dat Fatima Benmezian de Syrisch-Turkse grens is kunnen oversteken, is “een geïsoleerd geval”. Dat zegt de in België gevestigde Turkse ambassadeur Levent Gümrückçü in Terzake. “Maar onze veiligheidsdiensten kunnen niet elke centimeter van de grens beveiligen.”
Fatima Benmezian vertrok in 2014 via het Duitse Düsseldorf naar Syrië, waar ze vermoedelijk trouwde met een IS-strijder. Ze werd geboren in Marokko, maar heeft de Belgische nationaliteit. Benmezian zat in het kamp Ayn Issa in het Noorden van Syrië. Maar toen Turkije de regio binnenviel, kon ze ontsnappen. Ook de zus van Fatima, Rahma Benmezian, trok naar Syrië.
Blijkbaar slaagde Fatima Benmezian erin om de oversteek naar Turkije te maken. Daar werd ze nu aangehouden door de autoriteiten.
Eerder raakte bekend dat minstens vijf Belgen ontsnapt waren uit kampen in het noorden van Syrië. Eén van hen is Fatima Benmezian. Twee andere vrouwen, Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal, bevonden zich vorige week volgens hun advocaat nog in Syrië, vlakbij de Turkse grens. Daarnaast zijn er ook minstens twee Belgische mannen ontsnapt uit gevangenissen in Syrië.
Eerder waarschuwde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu er mee dat IS-strijders die in Turkse gevangenis zitten, teruggestuurd zullen worden naar hun land van herkomst.
Het OCAD, dat de terreurdreiging in ons land analyseert, zei dat het “niet onmogelijk” is dat de vijf terugkeren naar België. De federale regering blijft bij het standpunt dat ze berecht moeten worden in de regio waar ze hun misdaden pleegden.Als
Benmezian toch moet terugkeren naar België, zal ze hier worden opgesloten. In mei 2015 werd ze namelijk veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie.
De Belgische regering heeft ook een zogenoemde “hotspot” in Turkije om de eventuele terugkeer gecontroleerd te laten verlopen. Enkel via die hotspot kan een terugkeer worden georganiseerd. Daardoor is het zo goed als uitgesloten dat Benmezian van de radar verdwijnt.