Syrië moest een korte operatie worden, het was de bedoeling om even binnen en buiten te gaan, aldus Amerikaanse president

Op maandag, na de beslissing om Amerikaanse troepen weg te halen uit Syrië, liet Amerikaans president Donald Trump weten dat de VS geen kant kiezen in het Syrische conflict. “Ik kies geen kant. We zijn al vele jaren in Syrië, terwijl het de bedoeling was dat de operatie van korte duur was. Het was de bedoeling even binnen en buiten te gaan”, vertelde hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

 

Hij zei ook een goede relatie te hebben met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. In de VS krijgt president Donald Trump steeds meer kritiek nadat het Witte Huis zondag bekend maakte dat Amerikaanse troepen zich uit Syrië terugtrekken voor de start van een langverwachte Turkse operatie. Zijn regering zal geen ondersteuning bieden voor de operatie. Mocht er toch iets mis gaan, beloofde hij: “Als Turkije iets doet wat ik, met mijn ongeziene wijsheid, niet vind kunnen, zal ik de Turkse economie totaal vernietigen.”

Ankara onder druk

Trump merkte ook op dat er 50 Amerikaanse soldaten gestationeerd waren in het gebied waar de Turkse operatie zal plaatsvinden, en dat hij niet wil dat hen iets overkomt. “Ik denk dat Ankara onder veel druk staat. Turkije strijdt al jaren tegen de PKK”, aldus de president. Hij verwees ook naar rapporten waaruit zou blijken dat het conflict tussen Turkije en de PKK gestart werd door de regering van zijn voorganger Obama.

Een functionaris van de regering heeft bij reporters de suggesties ontkracht dat die beslissing door iemand werd gevraagd. Hij benadrukte dat het de prioriteit van de president is om Amerikaanse strijdkrachten te beschermen. Volgens de functionaris is het niet de bedoeling om militair op te treden tegen Turkije. De VS zijn niet in de positie, en zullen dat ook niet zijn, om Turkije te hinderen waar het Syrië aangaat. “Er is geen groen licht. We beschermen onze troepen en de president heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen actie zal ondernemen tegen de Koerden of tegen een andere partij.”

Turkije heeft de VS vaak opgeroepen om met hen samen te werken om DAESH te bestrijden. Ankara heeft hard gewerkt om deze terreurbeweging uit te roeien door militanten op te pakken en het land uit te zetten.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild en Olijftak in 2016 heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren. De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. De YPG is de Syrische tak van deze terreurbeweging.

Bron: Anadolu Agency