Turks president Erdogan

Nu Amerikaanse soldaten Syrië verlaten, probeert Turkije een oplossing te vinden voor de crisis die veroorzaakt wordt door ex-terroristen van Daesh die gevangen zitten in het gebied.

Afbeelding: Daesh-terroristen en hun gezinnen verlaten de laatste door de terreurgroep gecontroleerde nederzetting Baghouz en wandelen door een veld: februari 2019

Op maandag liet president Recep Tayyip Erdogan weten dat Turkije zich voorneemt om een oplossing te vinden voor wat er moet gebeuren met ex-terroristen van Daesh die nu in Syrische gevangenissen zitten. Hij onderstreept dat veel Europese staten ook niet weten wat ze moeten doen met hun burgers die zich aansloten bij de terreurgroep die nu grotendeels verslagen is.

Daarom buigt Turkije zich nu over het probleem om de Daesh-terroristen uit de Syrische gevangenissen te halen en hen ergens anders onder te brengen. Hij vindt ook dat de media het aantal gevangen terroristen van Daesh in het gebied overschat hebben. Het zouden er minder dan 10.000 zijn. “Het aantal gevangen Daesh-strijders is een beetje overschat, maar de VS proberen nu te beslissen wat er met de gevangenen moet gebeuren”, aldus de president.

In 2014 begon Daesh meer en meer gebied in handen te krijgen, eerst in Irak, en later ook in Syrië. Deze invasies gingen gepaard met veel geweld en extreem brutale acties tegen burgers. Op het hoogtepunt van de macht van Daesh sloten honderden buitenlanders, ook Turken, zich aan bij het zelf uitgeroepen kalifaat. Sommige strijders namen hun kinderen mee naar gebied in Syrië of Irak dat door Daesh gecontroleerd werd. Na de opmars van Daesh in 2014 en 2015, moest de organisatie geleidelijk gebied prijsgeven, onder meer dankzij bombardementen door een coalitie geleid door de VS die de groep verzwakten. Al jaren strijdt de internationale gemeenschap tegen Daesh, maar milities van de groep bleven lang ongehinderd.

Eerder, op zondag, liet presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalin weten dat Turkije niet zou toestaan dat Daesh zou terugkeren, in welke vorm dan ook.

 

“Amerikaanse strijdkrachten zullen de operatie niet ondersteunen, en er ook niet bij betrokken zijn. De troepen, die eerder het kalifaat van ISIS/Daesh versloegen, zullen zich ook niet in de directe omgeving bevinden”, aldus een statement van het Witte Huis zondag verwijzend naar een langverwachte Turkse operatie. “Turkije krijgt nu de verantwoordelijkheid voor alle gevangen ISIS-strijders in het gebied dat de voorbije twee jaar door de VS bevrijd werd”, aldus het statement.

Ook leverden de VS kritiek op Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen omdat ze er niet in slagen hun burgers die zich aangesloten hebben bij DAESH terug te halen uit Noord-Syrië. “Het is niet de taak van de VS om hen mogelijk vele jaren vast te houden. Dit zou de Amerikaanse belastingbetaler te veel geld kosten.”

De Democratische Syrische strijdkrachten (SDF), een koepelorganisatie waarin vooral de terroristische YPG sterk vertegenwoordigd is, liet als reactie daarop in een eigen statement weten dat het terugtrekken van Amerikaanse troepen de strijd tegen Daesh negatief zal beïnvloeden. Daarmee verspreidt de organisatie angst.

Hoewel Daesh grotendeels verslagen is, worstelen een aantal landen met het dilemma over wat er moet gebeuren met de kinderen van buitenlandse strijders die nog in Syrië en Irak zijn. Veel van de buitenlandse strijders en hun gezinnen zitten in speciale kampen of gevangenissen in Irak en Syrië. Ook zitten er nog meer dan 3.000 buitenlandse vrouwen en kinderen in Al-Hol, een kamp in het Noordoosten van Syrië, gecontroleerd door de YPG.

De relaties tussen Ankara en Washington kwamen al snel onder druk te staan door de steun van de VS aan de YPG, omdat het volgens Turkije onlogisch is om met 1 terroristische groep de andere te bestrijden. Turkije beschouwt de YPG als de Syrische tak van de PKK.

De PKK maakte al meer dan 40.000 slachtoffers in een terreurcampagne van meer dan 30 jaar. En hoewel de VS de PKK erkennen als terroristische organisatie, hebben ze wel vrachtwagens vol materieel aan de Syrische tak geleverd en strijders van YPG getraind onder het voorwendsel dat ze tegen Daesh zouden strijden, en dat ondanks waarschuwingen van hun NAVO-bondgenoot.

Bron: Sabah