Dit weekend sprak president Recep Tayyip Erdoğan de waarschuwing uit dat elke burgemeester die gemeentelijk geld misbruikt het zelfde lot zal ondergaan als de drie burgemeesters die recent ontslagen werden voor hun steun aan PKK-terroristen. Hij liet dat weten op een openingsceremonie in de Noordelijke Zwarte-Zeeprovincie Rize.

Hij benadrukte dat Turkije niet zal toestaan dat er “zelfs maar een cent” overheidsgeld naar terroristische organisaties gaat. Hij zei ook dat Ankara dit probleem in de gaten zal houden en kordaat zal handelen als dat nodig is. Volgens een officieel communiqué van het ministerie van binnenlandse zaken op maandag, zijn de drie burgemeesters uit de provincies Diyarbakır, Mardin en Van, respectievelijk Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk en Bedia Özgökçe Ertan ontslagen omdat ze terroristische groeperingen steunden.

De gouverneurs van deze provincies, die door de staat zijn aangeduid, zullen tijdelijk hun taken overnemen. De PKK voert al meer dan 30 jaar een campagne van terreur in Turkije en staat daarom ook zowel in Turkije als in Europa en de VS op de lijst van terroristische groepen. Bij deze terreur kwamen al zo’n 40.000 mensen om, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Turkse aanwezigheid in de Middellandse Zee

Hij sprak ook over de Turkse aanwezigheid in de Oostelijke Middellandse zee. Daar blijven Turkse boorvaartuigen en seismische vaartuigen nog steeds actief. “Als wij in dit gebied olie vinden, zullen allen die tegen onze aanwezigheid zijn komen aankloppen bij ons,” zei Erdoğan. Turkije betwist geregeld de boringen die de Grieks-Cypriotische overheid unilateraal uitvoert in de Oostelijke Middellandse zee, omdat het land vindt dat Turkije en de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) even veel recht hebben op de grondstoffen in het gebied. Ankara stuurde dit voorjaar eerst het boorvaartuig Fatih, en later ook het boorvaartuig Yavuz naar de Oostelijke Middellandse zee om het recht voor Turkije en de TRNC op de grondstoffen op te eisen. Het eerste Turkse seismische vaartuig Barbaros Hayrettin Pasa, dat in 2013 gekocht werd van Noorwegen, doet al sinds 2017 onderzoek in het gebied.

Zowel Griekenland als Grieks-Cyprus veroordelen deze daden en dreigen er mee de scheepsbemanningen te arresteren en roepen andere Europese leiders op hun kritiek te delen.

In 1974 moest Ankara op Cyprus tussenkomen om Turkse inwoners te beschermen na een staatsgreep door rebellen die Cyprus bij Griekenland wilden voegen. De KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) werd in 1983 gesticht. De decennia na de stichting van de KKTC zijn er verschillende pogingen ondernomen om de beide republieken op Cyprus met elkaar te verzoenen, maar die bleven allemaal zonder succes. De laatste poging in 2017, waarbij ook de garanderende mogendheden Griekenland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigd waren, vond plaats in Zwitserland.

Sabah