Saoedi-Arabië is begonnen met het invoeren van hervormingen die eerder aangekondigd zijn, en die het mogelijk maken dat volwassen vrouwen zonder toestemming kunnen reizen en meer verantwoordelijkheid kunnen opnemen bij familiezaken. Dit maakte het staatspersbureau SPA dinsdag bekend.
“In alle regio’s in het land zijn de departementen voor paspoorten en burgerlijke stand begonnen met het uitvoeren van de richtlijnen in het decreet”, aldus het rapport waarin een bron binnen het ministerie van binnenlandse zaken wordt geciteerd.
Niet mogelijk voor vrouwen
Eerder was het voor vrouwen niet mogelijk om zonder toestemming van een man de gevangenis te verlaten, terug te keren uit een opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld, of te trouwen. Het blijft voor hen nog onmogelijk om hun nationaliteit aan hun kinderen door te geven of hen toe te staan om te trouwen. Dat kunnen alleen mannen. Door het systeem van voogdij in het koninkrijk waren vrouwen in feite overgeleverd aan de goodwill en de grillen van hun mannelijke familieleden die bepaalden hoe hun leven er zou uitzien.
Er waren bijvoorbeeld gevallen waarbij jonge Saoedische vrouwen met gescheiden ouders geen studiebeurs kregen om naar het buitenland te gaan, omdat ze van hun vader, die hun voogd was, niet mochten reizen. Vrouwen die vluchten voor huiselijk geweld of voor het systeem van voogdij trekken wel eens internationale aandacht. Zo is er het verhaal van de 18-jarige Rahaf al-Qunun die ondertussen asiel kreeg in Canada. Deze verhalen brengen het koninkrijk in een negatief daglicht.
Sommige Saoedische vrouwen geven aan dat ze zichzelf toestemming gaven om het land te verlaten door de telefoon van hun vader te hacken en instellingen aan te passen in een app van de regering. In Washington kwamen er ook oproepen binnen om Google en Apple aan te zetten om die app te blokkeren. Human rights watch onderzocht in 2016 de wetten voor voogdij door mannen in het land uitvoerig en noemde het een “systeem dat vatbaar is voor misbruik.”