Op 5 augustus hebben tienduizenden mensen een grote protestmars gehouden aan de rand van een kleine stad in de noordwestelijke provincie Çanakkale. Ze protesteren tegen wat zij noemen de vervuiling door een buitenlands goudontginningsproject.

www.google.be/maps

De site is eigendom van Doğu Biga Mining, de Turkse dochteronderneming van het Canadese Alamos Gold Inc. Het publiek protest tegen de firma nam toe na geruchten dat ze systematisch het aantal omgehakte bomen minimaliseerde in milieurapporten.

Sinds 26 juli hebben een paar tientallen milieuactivisten een tentenkamp opgezet in de buurt van het stadje Kirazlı. Dat maakt deel uit van wat zij noemen een “campagne voor water en bewustzijn”.

Volgens de activisten zal Alamos cyanide gaan gebruiken om het goud te ontginnen. Dat brengt een aanzienlijke vervuiling van de grond en van het water van een stuwmeer in de buurt met zich mee.

Op 5 augustus verzamelden zo’n 5.000 betogers uit heel het land op een heuvel in de buurt van de geplande mijnsite. Ze droegen spandoeken met de tekst: ‘Kom niet als je van goud houdt’, en ‘We kunnen zonder goud, maar niet zonder de Kazbergen’.

Van daaruit trokken ze naar de site, waar de veiligheidsmaatregelen beperkt waren tot een aantal politiemensen. Vervolgens mochten ze ook op een deel van het privé-terrein van de site.

De mijn zal schade toebrengen aan het ecosysteem van een bosrijk gebied in de buurt van de bergen van Kaz (of de berg Ida, zoals hij genoemd wordt in de Ilias van Homerus). Dat bos produceert veel zuurstof en herbergt een enorm grote diversiteit aan planten, zegt Rebiye Ünüvar, vice-gouverneur van Çanakkale.

“Na zes jaar gaan ze hier weer weg, maar tegen die tijd is dit gebied herschapen in een woestijn,” zegt ze. “We zullen strijden tot het bittere eind om deze ecologische ramp te voorkomen.”

Volgens TEMA, een ngo die zich bezighoudt met het bosbestand, zijn er al 195.000 bomen omgehakt voor het project. Dat is veel meer dan de 46.000 die Doğu Biga beloofd had.

Volgens een persbericht van Doğu Biga werden er tot dusver 13.400 bomen omgehakt voor het project. Na de ontginning zullen die opnieuw aangeplant worden. Het bedrijf reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om nadere toelichting.

Bron: Hürriyet

S.V.R.