De Amerikaanse president Donald Trump maakte eerder een reeks tegenstrijdige opmerkingen over het al dan niet opleggen van sancties aan Turkije wegens hun aankoop van het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem.
Trump zei initieel dat sancties “op dit moment” niet worden overwogen. Kort nadien zei hij dat er wel naar mogelijke sancties “wordt gekeken”.
De Amerikaanse president beklemtoonde dat de situatie “zeer complex en delicaat” is.
“De vorige regering maakte een aantal zeer grote fouten met betrekking tot Turkije en dat was jammer,” zei Trump in de Oval Office. “We kijken ernaar en we zullen zien wat we doen. Wat we gaan doen hebben we nog niet aangekondigd,” klonk het verder.
Trump geeft het voormalige bestuur, onder leiding van Obama, de schuld voor de aanhoudende rel rond de F-35 straaljagers. Naar eigen zeggen hebben zij het probleem gecreëerd door de Turkse regering niet toe te staan om de Patriot-raketten te kopen.
“Van zodra ze ontdekten dat Turkije geen andere keus had dan die Russische raketten, schoot iedereen in actie en was iedereen bereid om toch de Patriot-raketten verkopen,” haalde hij aan.
“Maar tegen dan had Turkije al een contract getekend en veel geld betaald aan Rusland voor een raketsysteem dat ze hier bij ons, ongelooflijk genoeg, niet mochten kopen. Omdat Turkije een NAVO-lidstaat is,” bestelde het land al meer dan 100 F35’s en had het plannen om er in de toekomst nog meer te bestellen. De fabrikant, Lockheed Martin, is niet te spreken. Zo komen er veel banen op het spel te staan.”
De republikeinse Senator Rick Scott is van plan om een resolutie te onthullen waarin wordt verzocht om sancties op te leggen aan Turkije voor de S-400 aankoop. Dit valt onder een wet die tot doel heeft te voorkomen dat landen militaire uitrusting aankopen van Rusland (CAATSA).
Indien goedgekeurd, zal deze resolutie een oproep doen voor de “volledige implementatie van sancties onder CAATSA”. De Turkse aankoop van de Russische S-400’s zal hierdoor worden beschouwd als een “directe bedreiging voor Amerikaanse veiligheidsbelangen”.
De sanctiewet, die Trump in 2017 ondertekende, schrijft voor dat de president vijf van de 12 voorgestelde sancties moet kiezen.
CAATSA stelt echter geen tijdlijn vast voor het opleggen van sancties of het verlenen van een vrijstelling. Trump kan deze dus voor een onbepaalde tijd uitstellen.
De Trump-administratie ondernam eerder deze maand de eerste stappen om Turkije uit het F-35 programma te schrappen. De reden hiervoor is de aankoop van Russische afweersystemen (S-400) die volgens de Amerikanen niet compatibel zijn met de NAVO uitrusting en een dreiging kunnen vormen voor de F-35 straaljagers. De uitsluiting zal tegen maart volgend jaar worden afgerond.
De Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın drukte donderdag, tijdens een telefoongesprek met de Amerikaanse veiligheidsadviseur, zijn ongemak uit.
Kalın zei dat de uitsluiting niet strookt met eerdere verklaringen van Trump en President Recep Tayyip Erdoğan.
De levering van S-400 componenten begon vorige week en is momenteel nog aan de gang. Turkije heeft in de afgelopen 7 dagen al 15 ladingen aan apparatuur ontvangen.