De Turkse vicepresident heeft eerder verklaard dat Turkije “niet zal buigen voor de EU”. De Europese Raad van Buitenlandse Zaken zwaait met sancties omdat Turkije momenteel volop aan het boren is in het Oostelijk Middellandse Zeegebied.
De opmerkingen van Fuat Oktay vielen op de 45ste verjaardag van de Turkse militaire operatie in Cyprus. Een operatie die noodzakelijk was om de Turks-Cyprioten te beschermen.
De Europese Raad publiceerde maandag na overleg met de minister van alle deelstaten, een definitieve verklaring. Als gevolg van de “illegale Turkse booractiviteiten” zullen de EU-onderhandelingen met Turkije worden opgeschort. De raad zei ook dat de onderhandelingen over het nieuw luchtvaartakkoord zullen worden stilgelegd.
Oktay zei dat Turkije van meet af aan heeft gezegd dat de energiebronnen in het oostelijke Middellandse Zeegebied moeten worden gebruikt als een instrument voor vrede en stabiliteit op het eiland.
Hij benadrukte dat Turkije het nodige zal doen om de rechten van de Turks-Cyprioten te beschermen. “Wat deze kwestie betreft, handelt Turkije in eenheid. Als één hart en één stem,” haalde hij aan.
“Wij hebben alle nodige stappen uitgevoerd en wij zullen dit blijven doen,” zei Oktay die verwees naar de Turkse booractiviteiten in het oostelijke Middellandse Zeegebied.
Turkije heeft de eenzijdige booractiviteiten van de Grieks-Cypriotische regering aanhoudend betwist, bewerend dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) ook recht heeft op de middelen in het zeegebied.
Het eerste seismische schip van Turkije, de Barbaros Hayrettin Paşa, dat in 2013 van Noorwegen werd gekocht, is sinds april 2017 bezig met exploratie in de Middellandse Zee.
Athene en Grieks-Cyprioten hebben zich tegen deze stap verzet door te dreigen met de arrestatie van de scheepsbemanningen. Ook hebben ze het nodige gedaan om EU-leiders aan hun kant te krijgen.
Het eiland Cyprus is sinds 1974 verdeeld nadat Turkse troepen tussenbeide kwamen na een Griekse staatsgreep die gericht was op een eenwording met Griekenland. In 1983 verklaarde het door Turkije bezette gebied zich onafhankelijk onder de naam Turkse Republiek Noord-Cyprus.
In de decennia daarna zijn er verschillende pogingen gedaan om het Cypriotische geschil op te lossen, die allemaal op een mislukking zijn uitgelopen.