Het Turkse Agentschap voor Samenwerking en Coördinatie (TIKA) voerde op 17 juli gratis oogoperaties uit voor de arme bevolking van Garissa, een stad in het noorden van Kenia.
De actie, die een week zal duren, werd gelanceerd door Ahmet Cemil Miroğlu, de Turkse ambassadeur in Kenia. Hij reisde 370 kilometer van de hoofdstad Nairobi naar het halfwoestijngebied Garissa.
Veel mensen in Garissa hebben niet automatisch toegang tot basisvoorzieningen. Garissa is één van de armste gebieden van Kenia en ligt in het noorden van het Oost-Afrikaanse land.
De meeste mensen in Garissa zijn nomadische herders. Door de klimaatverandering is het weer onvoorspelbaar geworden en daardoor neemt de armoede nog toe.
De droogte in het gebied heeft de nomadische bevolking, die enkel leeft van het fokken en verhandelen van vee, diep getroffen.
Veel mensen hier leiden aan cataract (een vertroebeld hoornvlies met een wazig zicht tot gevolg). Dat komt doordat ze blootgesteld worden aan schadelijke ultraviolette straling in het droge en altijd-zonnige gebied.
Ook onder de zandstormen heeft de bevolking van Garissa fel geleden. Die zijn de oorzaak van onnoemelijk veel oogproblemen, zoals bloeddoorlopen ogen, conjunctivitis, virale keratitis, waterige ogen, gezwollen ogen, droge ogen, gevoelige ogen en ogen met wazig zicht.
14 vrijwillige studenten geneeskunde uit Turkije
Een groep van 14 vrijwillige studenten geneeskunde uit Turkije (oogartsen, chirurgen en optometristen) werkte samen met Keniaanse dokters van non-gouvernementele organisaties als de Centra voor Gezondheid en Onderwijs (CHEPS). Samen voerden ze duizenden gratis oogoperaties uit.
“Ze hebben mij getest en dan geopereerd. Ik was gedeeltelijk blind, ik kon niet goed zien, maar nu hebben ze mij verteld dat ik morgenvroeg weer goed zal zien. Ik ben die vriendelijke Turkse mensen daar heel dankbaar voor,” zegt Adan Ghale, een nomade.
Miroğlu kreeg een rondleiding in het ziekenhuis in Garissa waar de operaties gebeuren. Achteraf zei hij dat Turkije heel graag de Keniaanse gezondheidssector wil ondersteunen.
“Onze relatie met Kenia is heel belangrijk, we hechten bijzonder veel belang aan het humanitaire aspect ervan, dus ons medisch team staat klaar voor onze Keniaanse broeders en zusters. Ze blijven hier de hele week en vele patiënten zullen kunnen genieten van hun goede zorgen. We kijken ernaar uit om onze samenwerking te kunnen verderzetten.”
“We kunnen mensen helpen en daar ben ik zo dankbaar voor. We zijn gekomen om cataractoperaties te doen. Vandaag hebben we 40 mensen geopereerd. De volgende dagen zullen we nog meer operaties doen. Ik ben zo dankbaar dat ik hier kan zijn. Ik hou van de mensen hier en ik wil hen zo graag helpen. Als ik afgestudeerd ben, hoop ik dat ik als vrijwilliger terug hier naartoe kan komen,” zegt Leman Coktu, een Turkse student, in een interview met Anadolu Agency.
Daarnaast heeft TIKA 500 brillen verdeeld onder de kinderen van 11 lagere scholen in Garissa.
Het team verwacht dat ze in totaal 250 cataractoperaties en 2500 oogscreenings zullen kunnen doen. Daarnaast verdelen ze oogdruppels en andere oogzorgproducten.
De nieuwe brillen komen op een goed moment, zegt dokter Hamid Alkızım in een interview met Anadolu Agency. “Deze actie valt net op het moment dat de leerlingen zich voorbereiden op de examens van het tweede semester, voor de lange vakantie in augustus. Met de brillen kunnen ze beter studeren.”
“Deze kinderen kunnen de voorgeschreven brillen niet zelf betalen. Die kosten tussen de $120 en $180, enorm duur dus. De Turkse vrijwilligers zijn studenten geneeskunde. Ze zijn betrokken bij het hele proces en de operaties. Ze helpen de chirurgen. Twee studenten voeren nu ook al zelf operaties uit.”
“De Turkse vrijwilligers zijn allemaal meisjes. Ze geven ook les op de lagere scholen over water, gezondheid en hygiëne. Ze toveren een glimlach op het gezicht van de kinderen door hen speelgoed te geven en spelletjes met hen te spelen,” zegt Alkızım.
Volgens het Keniaans Bureau voor Statistiek verdient de bevolking in het gebied gemiddeld net iets minder dan 100 Keniaanse shilling ($1) per dag.