Hoewel de Syrische stad Raqqa is bevrijd van Daesh (De Arabische benaming voor ‘ISIS’), ziet Malaka al-Ayed, een journaliste uit de stad, het anders: “De stad is totaal verwoest.” Ook is zij niet te spreken over het huidige SDF-bestuur. De SDF is een overkoepelende organisatie die vooral bemand wordt door leden van de YPG, het Syrische filiaal van de PKK. Een interview.
(De Syrische Democratische Strijdkrachten, afgekort tot SDF, is een coalitie die actief is in de Syrische burgeroorlog. De coalitie ontstond in oktober 2015 in het noordoosten van Syrië, en ontvangt militaire steun van de VS.)
Malaka al-Ayed werkte als docente Engels op een middelbare school in Raqqa voor ze vanuit Noord-Syrië naar Turkije vluchtte. Een mensensmokkelaar leidde haar voor een bedrag van 1300 dollar te voet vanuit het noordoostelijke Tel Abyad de grens over. “15 minuten lang waren we heel erg bang, want er werd geschoten.” Malaka zette 16 oktober voet op Turkse bodem, een jaar nadat Raqqa werd bevrijd van Daesh.
We ontmoeten Malaka in een buitenwijk van Istanbul, Avcilar. Haar bescheiden en rustige voorkomen staat in schril contrast met de verhalen die ze de afgelopen jaren naar buiten bracht vanuit Raqqa.
Kun je ons even meenemen naar de situatie in Raqqa in 2011?
“De demonstraties in Raqqa begonnen vrij snel na die in Deraa, Zuid Syrië, waar de grote demonstraties begonnen in maart 2011. Binnen een jaar kwam het Vrije Syrische Leger aan, maart 2012 om precies te zijn, gevolgd door Ahrar al-Sham (een extremistische brigade) en jihadisten van Nusra die zich allen onder dezelfde noemer schaarden. Al snel ontstond er een onderling conflict tussen het Vrije Syrische Leger en Nusra, waarbij het maatschappelijke middenveld aan de kant van de eerstgenoemde partij stond. Er werden demonstraties georganiseerd om het Vrije Syrische Leger te steunen tegen Nusra. Leden van Nusra kwamen scholen binnen om kledingvoorschriften af te kondigen. Dit ging stapsgewijs: eerst werd voorgeschreven kleding te dragen tot op de knie, vervolgens deed de lange zwarte Abaya haar intrede, zonder gezichtsbedekking. Begin 2014 kwam Daesh en vonden er 15 dagen lang gevechten plaats in de straten van Raqqa, terwijl de mensen zich verschansten in hun huizen. Het was bloedlink, want iedereen die het niet met hen eens was, werd onthoofd of gearresteerd. Ook zijn er mensen verdwenen van wie wij tot op de dag van vandaag niet weten waar ze zijn. Ik woonde in het midden van de stad, waar alles gebeurde.”
Waar woonde jij in Raqqa?
“Mijn huis lag in het centrum van de stad, aan de Dawaari Deli Corniche. Dat was waar het gebeurde. De oorlog maakte van mij een journaliste. Ik verstuurde artikelen vanuit locaties die enkel voor vrouwen bestemd waren en leegde daarna snel mijn telefoon. Daarnaast belde ik met mensen die buiten Syrië. Dit was erg riskant, aangezien Daesh controles hield.”
Rena: Hoeveel Koerden zijn er volgens jou in Raqqa?
“Tussen de 5 en 10 procent. Hetzelfde geldt voor Deir al-Zour, Tel Abyad en het platteland daaromheen. Tel Abyad hoort bij de provincie Raqqa.
In totaal maken de Koerden zo’n 7 tot 10 procent uit van de Syrische bevolking. Inmiddels bezitten ze zo’n 28 procent van het Syrische grondgebied.
Voordat de opstand tegen Bashar al-Assad begon in 2011, woonden ze met name in Damascus en Aleppo en in drie andere gebieden: in het noordwesten van de provincie Afrin, het noordoosten van Kobane en Qamishle.”
Hoeveel procent van Raqqa is verwoest?
“Zo’n 85 procent van de stad is geheel of deels verwoest. Ik heb veel rondes gelopen in de verschillende wijken van de stad om het met eigen ogen te zien. Ik krijg deze vraag namelijk regelmatig.”
Hoe zit het met je eigen huis?
“Daar is niets meer van over, net als scholen, ziekenhuizen, bruggen, voorzieningen als waterzuiveringsinstallaties. Alles is verwoest. Het bombarderen gebeurde niet op vaste tijdstippen. Het kon zijn dat het gebeurde terwijl je lag te slapen, tijdens school of op de markt. En de mensen hadden geen eten. Samen gingen” ze in ondergrondse schuilkelders zitten, met 30 of 40 bij elkaar. Men voelde zich veilig bij elkaar. Als er een bom zou vallen, waren ze in ieder geval samen.”
Hoeveel dodelijke slachtoffers zijn er gevallen onder de burgers?
“Dat is moeilijk te zeggen. Nog steeds liggen er mensen dood onder het puin, er zijn massagraven, en je herkent de mensen simpelweg niet meer. Enkel aan de sieraden die ze droegen. Mijn buren herkenden hun broer aan een stuk van zijn overhemd. Voor de rest was hij onherkenbaar. De strijd tegen IS was enkel vanuit de lucht en vanuit de verte door scherpschutters. IS gebruikte zelfmoord-autobommen. Er was geen sprake van directe gewapende confrontaties op straat.
De strijd duurde maanden. Deze begon op het platteland en kwam geleidelijk dichterbij. Daesh had mijnen neergelegd. Het was daardoor moeilijk om te vluchten, probeerden mensen het wel. Ze vluchtten naar familie op het platteland of, als die er niet was, naar het vluchtelingenkamp in Ein Eissa. Zelf heb ik 1300 dollar betaald om naar Turkije te komen, waar ik 16 oktober 2018 binnenkwam. Het was een lange tocht, waarbij we door moerassen heen moesten. We liepen achter de smokkelaar aan en ongeveer 15 minuten was het echt eng. Er werd geschoten.”
Deal met Daesh
“Er werd een politiek van verschroeide aarde gehanteerd. De stad is verwoest. Uiteindelijk is er een deal met Daesh-strijders gesloten. Zo’n 4000 kregen vrij uitgeleide. Zij vertrokken richting Deir al-Zour. De lagere rang strijders hebben zich overgegeven, terwijl het leiderschap vertrok naar Irak. De kleine rang strijders werden naar het Al-Hol vluchtelingenkamp gebracht. De strijd om Raqqa heeft geduurd van oktober 2016 tot oktober 2017, van het platteland naar de stad.”
Waar kwamen die voertuigen vandaan?
“Die werden geleverd door het regime.
Zelf ben ik in maart 2016 gevlucht naar Tel Abyad, waar we 11 maanden hebben doorgebracht. 17 dagen in een kamp en de rest van de tijd daarbuiten.
In Tel Abyad was er een SDF-brigade die rondreed en pro-Assad liederen zong. Ik vroeg aan de bewoners in het dorp wat ze daarvan vonden. Hierop antwoordden zij met een Arabisch spreekwoord: “Een hond die met je mee blaft is beter dan een hond die tegen je blaft.” Ook in een restaurant in Tel Abyad werd Assad geprezen.”
Hoe gaat het nu in Raqqa?
“Ze zetten overal iemand van de PYD aan het hoofd. Niet zomaar een Koerd, maar iemand die sympathiseert met de PYD. En dat terwijl er oorspronkelijk nauwelijks Koerden in Raqqa woonden, tussen de 5 á 10 procent. Hetzelfde geldt voor gebieden zoals Deir al-Zour.”
Hoeveel inwoners heeft Raqqa?
“Voordat mensen de stad verlieten, zo’n 700.000, de mensen uit de provincie niet meegerekend. In Tel Abyad verbleven we na 17 dagen in een kamp in een huis. Hier kwam de YPG mij opzoeken, omdat ik publiceerde. Ze hebben me 15 dagen ondervraagd. Elke dag kwam er een commandant naar mijn huis. Het eindigde ermee dat ik niet in mijn huis kon blijven. Samen met mijn kinderen en mijn gehandicapte broer moest ik naar een huis zonder ramen en deuren, een soort casco. Zeven maanden van de elf maanden totaal in dat gebied hebben we daar gezeten, ergens ten oosten van Tel Abyad.
Wanneer ik inkopen deed op de markt zag ik hoe ze jongens rekruteerden voor de dienstplicht. Deze jongens werden gewoon meegenomen. Dit gebeurde ook bijvoorbeeld bij checkpoints en scholen.
In Raqqa zelf worden Arabische meisjes jonger dan 18 gerekruteerd. Deze meisjes gaan mee uit pure armoede. Sommigen worden uit hun familie gestoten. Daarnaast speelt het probleem van drugs, die op velden bij Tel Arab worden verbouwd, zo’n 100 kilometer van Raqqa. Als jongen van 10 kun je het gewoon halen bij de apotheek. In Raqqa zie je ook steeds meer straatkinderen, wat voorheen niet was. Ook is er nog steeds geen elektriciteit in grote delen van de stad. Mensen betalen nu iemand in hun straat die het levert, in plaats van dat het door een overheidsinstantie wordt geleverd. Andere diensten zoals schoon drinkwater zijn er evenmin. De waterzuiveringsinstallaties zijn verwoest en het drinkwater komt nu rechtstreeks van de rivier. Hier gaan ziektes van komen, aldus Malaka.”
Reconstructie
Er is nu 180 miljoen dollar voor de opbouw van Raqqa. 100 miljoen daarvan is overgemaakt door de Saoedi’s aan de Amerikanen en de resterende 80 miljoen komt van andere (onbekende) landen. Dit zou genoeg moeten zijn tot het einde van het jaar.
Hoe gaat het met de wederopbouw van Raqqa?
“Er is fraude en diefstal. Soms wordt er een maand lang voedsel uitgedeeld, maar niet aan de mensen die het het hardst nodig hebben. Het gaat naar diegenen die aan het hoofd staan van instanties en door SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten) aangesteld zijn. Of het goede voedsel wordt verhandeld en enkel het deel van mindere kwaliteit wordt uitgedeeld. Na middernacht is het sowieso helemaal donker, een spookstad.”