Een hooggeplaatste ambtenaar van de Turkse Onderwatersportfederatie (TSSF) heeft aandacht gevestigd op de bedreigde diersoorten in Turkse wateren.
Tahsin Ceylan, hoofd van de milieuraad van de TSFF, gaf het voorbeeld van de mediterrane monniksrob, waarvan het aantal in de afgelopen 40 jaar is gedaald van 500 tot slechts 40.
“Ik ben zeer bedroefd door deze situatie. Ik heb ze in het echt kunnen aanschouwen, maar veel van deze diersoorten zullen door onze kinderen alleen op foto’s worden gezien,” zei de ervaren duiker.
Ceylan die ook duikinstructeur en onderwaterfotograaf is, luchtte zijn hart op Wereldmilieudag (5 juni).
Turkije wordt beschouwd als een natuurlijk toevluchtsoord en de thuisbasis van de Mediterrane monniksrobben, die met uitsterven worden bedreigd. De wereldwijde populatie bedraagt 2 tot 300 exemplaren. Slechts 40 tot 50 leven aan de Turkse kust.
“Als onderwaterfotograaf ben ik getuige van de pijnlijke situatie die zich dagelijks in onze zeeën afspeelt. Veel soorten verdwijnen voor mijn ogen. Jaarlijks duik ik meer dan 300 keer in zee,” haalde Ceylan aan.
“Bewust of onbewust richten mensen een bloedbad aan in onze zeeën. We zijn ze aan het vernietigen,” voegde hij toe.
Ceylan zegt dat er in Turkije steeds meer en meer dieren op de Rode IUCN Lijst van bedreigde diersoorten komen te staan.
“Volgens deze ‘Rode Lijst’ zijn er in Turkije 364 soorten en ondersoorten die op wereldschaal met uitsterven worden bedreigd. Van de tandbaars tot de zeeschildpad, deze bedreigde diersoorten leven in honderden soorten in onze zeeën,” haalde de duiker aan.
De biologische rijkdom is volgens hem ook belangrijk voor het Turkse duiktoerisme.
“Mensen komen niet naar onze zeeën om te douchen, maar om verschillende diersoorten te zien. Voor het toerisme is biologische diversiteit van het grootste belang. Mensen willen naar Kaş komen om de tandbaars te zien, maar we hebben geen tandbaarzen,” tot zover Tahsin Ceylan.