Recent lanceerde de NASA een oproep om volgend jaar persoonsnamen naar Mars te sturen. In Turkije is daar veel meer respons op gekomen dan in alle andere landen.

Het zal nog jaren duren voor de eerste mens voet op Mars zal kunnen zetten. Maar de NASA geeft het publiek nu al de kans om namen op te sturen, gestencild op een chip. Die zullen in 2020 meegegeven worden met het eerste NASA-ruimteschip dat de Rode Planeet met een bezoek zal vereren. Dat wordt tevens de voorbereiding van de eerste missie van de mensheid naar een andere planeet.

Volgens de officiële website van de NASA hadden op 24 mei al meer dan 1.3 miljoen Turken hun naam opgegeven om met het ruimteschip mee te sturen. Dat is massaal vergeleken bij de 430.000 Amerikanen, die op de tweede plaats komen. Er was ook veel interesse in de symbolische campagne vanuit India, met bijna 410.000 aanvragen. Mexico volgt met 94.000 aanvragen.

De aanvragers krijgen ook een digitale ‘instapkaart’ als souvenir.

Normaal gezien zal het ruimtetuig al in juli 2020 gelanceerd worden. In februari 2021 zou het dan moeten landen op Mars.

Het gaat om een robot-wetenschapper die meer dan 1.000 kilo weegt. Het ding zal zoeken naar tekenen van vroeger microbieel leven, het klimaat en de geologie van de planeet in kaart brengen, stalen verzamelen om in de toekomst mee terug te nemen naar de Aarde en het pad effenen voor menselijke exploratie van de Rode Planeet.

 

Hürriyet