Bettina Kudla, de enige Duitse parlementariër die tegen de motie stemde inzake de gebeurtenissen van 1915, zei dat de beslissing van het parlement de banden tussen Turkije en Duitsland zal schaden.
“Het is niet de taak van het Duits parlement om te beschikken over historische gebeurtenissen in andere landen”, zei de Duitse parlementariër van de christendemocraten van Angela Merkel op Twitter. Ze voegde eraan toe dat politieke en financiële gevolgen van de beslissing niet te voorspellen zijn en dat de banden met Turkije waarschijnlijk geschaad zullen worden, waaronder de voor Duitsland zeer belangrijke migrantendeal.
Kudla zei dat deze nieuwe ontwikkeling betreurenswaardig is, zeker omdat het de migrantendeal tussen Turkije en de EU bedreigt. Het lagerhuis van het Duits federaal parlement keurde een wetsvoorstel goed dat de gebeurtenissen van 1915 als ‘genocide’ bestempelt, ondanks waarschuwingen van Turkije.
Ankara bekritiseerde deze wetsvoorstel en zei dat Ankara niet zal bijdragen aan een verzoening tussen de 2 landen. Turkije spoort Duitsland die een lange waslijst van genocides van Namibië tot de Holocaust heeft, een eerlijke en objectieve standpunt in te nemen in lijn met Europese wetgeving.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken spoorde Duitsland aan om geen politiek instrument te maken van een historische gebeurtenis dat 101 jaar geleden plaatsvond.