Het ministerie van Volksgezondheid heeft op 28 februari een akkoord ondertekend met de banketbakkerijen en restaurants. De bedoeling is om de hoeveelheid suiker en zout die aan de voeding wordt toegevoegd te beperken.

“We hebben de ‘Raad voor Voeding’ opgericht. Het wetenschappelijk comité van de raad zal het proces opvolgen door stalen te nemen. In de nabije toekomst zullen sommige snacks, zoals broodjes en gebak, kleiner gemaakt worden,” zegt minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca in een interview met de krant Hürriyet.

“We zullen het aantal calorieën en het [aantal gram] vet gaan tellen. Zo kunnen we ook via deze weg de strijd tegen obesitas voortzetten,” benadrukt hij. Eén op drie Turken leidt aan obesitas of kampt met overgewicht.

“Dat aantal loopt ook bij jongeren op,” waarschuwt de minister.

Volgens Koca heeft men een voedingskaart van Turkije gemaakt. Daarop is voor heel het land het gemiddeld gewicht van de mensen weergegeven als functie van hun voedingspatroon.

“We hebben 13.000 volwassenen uit alle 81 provincies getest om te kijken of ze voldoende vitaminen in het bloed hadden. Daaruit kunnen we de voedingsgewoonten van de burgers afleiden en kunnen we zien hoe gezond die gewoonten zijn.”

Met de bloedafnames kunnen we tekorten aan foliumzuur, ijzer en vitamine D opsporen, aldus de minister.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt aan om de hoeveelheid zout te beperken tot 5 à 6 gram (1 koffielepel) per persoon per dag.

Een Turk daarentegen eet gemiddeld 15 gram zout per dag. In het VK ligt dat cijfer op 9 gram, in de VS op 10 gram en in China op 13 gram.

Hürriyet

S.V.R.