Een Turkse parlementaire commissie riep maandag de internationale organisaties op om het bloedbad in Khojaly de nodige aandacht te schenken. Dat bloedbad vond plaats in 1992 tijdens de oorlog met Armenië, in de nu bezette Azerbeidzjaanse regio Karabach.
“Wij herhalen, nogmaals, dat de internationale gemeenschap de juiste aandacht voor dit bloedbad zou moeten schenken en een gerechtvaardigde reactie moet geven overeenkomstig de relevante resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking,” zei de Commissie Buitenlandse Zaken van het Turkse parlement in een verklaring.
De commissie, die het bloedbad “fel” veroordeelde, zei dat Turkije diep sympathiseerde met haar “Azerbeidzjaanse broers en zusters over deze gewelddadige aanval”.
“Wij zijn solidair met onze Azerbeidzjaanse broeders en zusters in hun rechtmatige zaak. Wij herhalen hierbij onze oproep om de daders van deze daad voor de rechter te brengen volgens het internationaal recht en voor Armenië om zich zo snel mogelijk terug te trekken uit de Azerbeidzjaanse gebieden die het bezet heeft”, aldus de verklaring.
25-26 februari 1992
Het bloedbad van 25-26 februari 1992 wordt beschouwd als een van de bloedigste en meest controversiële incidenten van de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan die werd uitgevochten voor de controle over de nu bezette regio Karabach.
Na de ontbinding van de Sovjet-Unie namen Armeense troepen op 26 februari 1992 de stad Khojaly in Karabach over, na het te hebben aangevallen met zware artillerie en tanks, bijgestaan door een regiment infanterie.
Het twee uur durende offensief doodde 613 Azerbeidzjaanse burgers, waaronder 116 vrouwen en 63 kinderen, en verwondde ook 487 anderen ernstig, volgens de cijfers van Azerbeidzjan.
Van de 1.275 Azerbeidzjanen die de Armeniërs tijdens het bloedbad gevangen hebben genomen, zijn er nog steeds zo’n 150 vermist.
Karabach — een betwist gebied tussen Azerbeidzjan en Armenië — brak weg van Azerbeidzjan in 1991 met militaire steun van naburig Armenië en een vredesproces moet nog worden uitgevoerd.
Drie resoluties van de VN-Veiligheidsraad en twee resoluties van de Algemene Vergadering van de VN verwijzen naar Karabach als onderdeel van Azerbeidzjan, en de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa verwijst naar de regio als zijnde bezet door Armeense troepen.
De Armeense bezetting van Karabach heeft geleid tot het sluiten van de grens met Turkije, dat in het conflict partij kiest voor Bakoe.