Een rechtbank in Nederland heeft vrijdag een PKK-terrorist veroordeeld tot 16 maanden cel. De man pleegde in 2018 een aanslag op het Turkse Consulaat-Generaal in Amsterdam. Hij gebruikte zelfgemaakte Molotov cocktails.
Ercan Polater werd eerst opgepakt in een antiterreuroperatie in Nederland, maar werd later erkend als vluchteling. Maar na de aanslag werd hij opnieuw gearresteerd door de Nederlandse politie. Er is niet veel materiële schade aan het gebouw en gelukkig raakte niemand gewond bij de aanslag.
In het vonnis van de rechtbank staat dat Polater veroordeeld wordt tot 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De beschuldiging luidt: het opzettelijk beschadigen van het Turkse consulaat-generaal met drie handgemaakte explosieven.
De rechtbank besliste een lichtere straf te geven dan de 20 maanden die de openbaar aanklager had gevraagd, omdat er niemand in of rondom het consulaat aanwezig was op het moment van de aanslag.
De rechtbank hield ook rekening met Polaters voorgeschiedenis. In 2017 werd hij namelijk al eens opgepakt met twee Molotov cocktails in de buurt van het Turkse Consulaat-Generaal in Duitsland.
Polater (36) gooide op 11 augustus 2018 drie Molotov cocktails naar het Turkse consulaat in Nederland. Meteen daarna werd hij gearresteerd.
Sinds 2012 wordt hij door Turkije gezocht voor zijn lidmaatschap van de terroristische organisatie PKK. Hij staat op de lijst van gezochte voortvluchtigen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, in categorie rood.
Die lijst is verdeeld in vijf categorieën met elk een kleurcode. Rood is de categorie van meest gezochte mensen. Daarna volgen blauw, groen, oranje en grijs, afhankelijk van de zwaarte van hun misdaden.
Politiek vluchteling
Nadat hij in 2004 als politiek vluchteling erkend werd in Nederland, reisde Polater naar verschillende andere Europese landen. Hij werd een aantal keer gearresteerd, maar telkens weer vrijgelaten omwille van zijn status als beschermd persoon. In juli 2012 werd hij, op verzoek van Ankara, gearresteerd in Bulgarije. Maar hij werd niet aan Turkije uitgeleverd om dezelfde reden.
De PKK voert al meer dan 30 jaar lang een terreurcampagne tegen de Turkse staat. Daarbij kwamen al bijna 40.000 mensen om, waaronder ook vrouwen en kinderen. Ze wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.