Turkije maakt zich op voor de lokale verkiezingen die op 31 maart in heel het land gehouden worden. Dagelijks zijn er campagnerally’s en toespraken van politici. In Turkije is bij wet bepaald dat er om de vijf jaar lokale verkiezingen moeten gehouden worden.
Hieronder lees je alles wat je moet weten over de komende verkiezingen:
1. Hoeveel politieke partijen nemen deel?
Er nemen in totaal 12 politieke partijen deel aan de lokale verkiezingen.
De grootste partijen zijn de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij), de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij), de Nationalistische Beweging (MHP), Goede-Partij (IYI) en de Democratische Volkspartij (HDP).
Ook de partij Onafhankelijk Turkije (BTP), de Grote Eenheidspartij (BBP), de Democratische Partij (DP), de Democratisch Linkse Partij (DSP), de partij Saadet (Geluk), de Democratische Eenheidspartij (TDP) en de Patriottische Partij (Vatan).
2. Wanneer zullen de lijsten met kandidaten bekend worden?
Volgens de officiële planning moeten de partijen hun kandidatenlijsten overmaken aan de verkiezingsraden. Dit moet gebeuren voor 19 februari, 5 uur ’s namiddags lokale tijd.
Vervolgens worden de kandidaten geëvalueerd door de verkiezingsraden, die dan de definitieve lijsten vrijgeven op 3 maart.
3. Hoe verloopt de registratie en verdeling van de kiezers over de verschillende stembureaus?
Behoudens de bij wet bepaalde uitzonderingen moet elke kiezer gaan stemmen in het stembureau waar hij geregistreerd staat. Turkse kiezers kunnen de naam en locatie van hun stembureau te weten komen via het e-regering online systeem.
4. Hoe verlopen de verkiezingen in de grotere steden?
Kiezers die in de grotere Turkse steden wonen, ook wel hoofdgemeenten genoemd, kiezen naast een burgemeester voor de hele stad ook districtsburgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (hoofd van een wijk) en leden van ouderenraden.
Turkije heeft 30 van dergelijke grootsteden, onder andere de hoofdstad Ankara en Istanbul, de stad waar bijna één op vijf Turken woont. De andere grootsteden zijn Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Izmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon en Van.
5. Hoe verlopen de verkiezingen in de kleinere steden?
Kiezers die in kleinere steden wonen, kiezen een provincieraad, een burgemeester, gemeenteraadsleden, een mukhtar en de leden van de ouderenraad.
6. Hoe verlopen de verkiezingen in de dorpen?
Kiezers die in dorpen wonen, kiezen een provincieraad, een mukhtar en de leden van de ouderenraad.
7. Welke kleur zullen de stembiljetten hebben?
Witte stembiljetten worden gebruikt voor de verkiezing van de burgemeesters van de grootsteden.
Oranje stembiljetten zijn voor de verkiezing van de provincieraaadsleden.
Blauwe stembiljetten zijn er om de leden van districtsraden te verkiezen.
Geel dient om gemeenteraadsleden te verkiezen.
8. In hoeveel omslagen zal het stembiljet van een kiezer bewaard worden?
Alle stembiljetten met verschillende kleuren die elke individuele kiezer indient, worden in één en dezelfde omslag gestopt.
9. Wat zijn de openingsuren van de stembureaus?
De stembureaus zullen open zijn van 7 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s namiddags lokale tijd (0400-1300 GMT) in 32 van de 81 Turkse provincies: Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır en Kilis.
In de andere provincies zijn de stembureaus open van 8 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s namiddags lokale tijd (0500-1400 GMT).
10. Wanneer begint het tellen van de stemmen?
Het tellen van de stemmen begint meteen na sluiting van de stembureaus. Dus om 4 of 5 uur ’s namiddags lokale tijd (1300 of 1400 GMT) afhankelijk van de stad, zie hierboven.
11. Welke stemmen worden eerst geteld?
In grootsteden begint men met het tellen van de stemmen van de burgemeester, vervolgens de districtsburgemeesters, de gemeenteraad en de mukhtars.