Een Turkse voetballer van een club uit Ankara heeft voor ophef gezorgd nadat hij Istanbul met haar Byzantijnse naam Constantinopel noemde. Dat deed hij na een overwinning van zijn ploeg.

“De verovering van Constantinopel is succesvol voltooid. Dank [God],” zei de vleugelspeler van Ankaragucu, Kenan Ozer, op zijn Instagrampagina een paar uur nadat zijn ploeg Fenerbahce met 3-1 versloeg in Istanbul.

De 31-jarige voetballer veranderde zijn openbaar account in een privé-account nadat er een lawine van nationalistische uitvallen volgde.

Aangezien de stad als hoofdstad van drie beschavingen heeft gediend in de afgelopen millennia, heeft de grootste stad van Turkije een rijke geschiedenis en meerdere namen.

Lygos voor Thraciërs

Het was Lygos voor de Thraciërs en werd Byzantium in het oude Griekenland.

De Romeinse Keizer Constantijn de Grote noemde de hoofdstad naar zichzelf in 330 toen hij de stad de nieuwe oostelijke hoofdstad van het Romeinse Rijk maakte.

Konstantiniyye was de populairste naam van de stad tijdens Ottomaanse tijden tot de komst van de Republiek van Turkije. Toen werd het officieel Istanbul.

Turken

Turken gebruikten vele andere namen in de afgelopen eeuwen zoals Islambol (Vol van Islam), Der-i Saadet (Plaats van Geluk) en Payitaht (Hoofstad).

Doorheen de geschiedenis hebben andere landen ook speciale namen gebruikt voor Istanbul. Zo is er de Slavische naam Tsargrad (Stad van de Keizer), werd Miklagard (de Grote Stad) gebruikt door de Vikingen en de Arabieren noemden de stad Rumiyyat al-Kubrat (de Grote Stad van de Romeinen).

Hurriyet

T.A.