Een nieuw onderzoek betreffende de historische stad Lyrboton Kome is opgestart. Het archeologisch departement van de universiteit van Akdeniz ontdekte de 2.200 jaar oude plaats verborgen onder wilde planten zeven jaar terug.

Volgens Hakan Tütüncü, burgemeester van het district Kepez, stonden er verschillende soorten gebouwen, zoals badhuizen, kerken en begraafplaatsen, in de historische stad.

‘Schatzoekers hebben gedurende jaren deze plaats blootgelegd in de hoop op een waardevolle vondst. Nadat locals ons op de hoogte hebben gebracht, hebben we hiernaar een onderzoek opgestart’, zei Tütüncü.

‘Vooraleer we een archeologisch onderzoek hebben gestart, hebben we eerst het terrein proper gemaakt en alle wilde planten verwijderd. Iedere opgraving of blootlegging leverde een interessant resultaat op. Zo ontdekten we dat Lyrboton Kome een van de plaatsen was waar olijfolie voor het eerst werd geproduceerd in Anatolië. De stad speelt dus een belangrijke rol in de geschiedenis van olijfolie’, vertelde Tütüncü.

Olijfoliemuseum in de maak

Tütüncü deelde mee dat de eerste fase na vier jaar werk is afgerond, en dat er momenteel wandelroutes beschikbaar zijn voor bezoekers. Hij voegde toe dat de restauratie en renovatie van de regio nog steeds aan de gang is.

‘Het plan is om de plaats om te vormen tot het grootste archeologisch park in Turkije. De bezoekers zullen de gerenoveerde gebouwen van de historische stad kunnen bezichtigen. Het museum in Antalya zal de geschiedenis van olijfolie vertellen en aantonen dat de productie ervan eerst in de Mediterraanse streek plaatsvond, en niet in de Egeïsche.

Tütüncü vermeldde dat ze na onderzoek naar olijven en olijfolie concludeerden dat het product eerst gebruikt werd als brandstof om kaarsen te laten branden, en niet als voedsel.

Volgens Nevzat Çevik, wetenschappelijke raadgever voor de blootlegging van de historische stad, stonden er meer dan honderd olijfbomen en baden afkomstig uit de Romeinse tijd, alsook vijf kerken uit het Byzantijnse Rijk, verschillende gebouwen, en overblijfselen van de Areta Tower.

‘De artefacten en verschillende gebouwen die gevonden zijn, liggen daar al gedurende eeuwen zonder dat we van hun bestaan afwisten’, zei Çevik.

Hurriyet

M.S.