Turkije heeft meer dan 100 bedrijven gevraagd om uitleg te verschaffen over wat volgens de autoriteiten overdreven prijsstijgingen van goederen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat is opgestart naar verdachte prijsstijgingen nadat een monetaire crisis de inflatie tot het hoogste punt in de afgelopen 15 jaar heeft gedreven.
De stappen komen er nadat president Erdogan afgelopen week Turken opriep om ongewone prijsstijgingen in winkels aan te geven. Volgens hem is het de verantwoordelijkheid van de overheid om de inventarissen van de winkels te onderzoeken indien nodig.
De lira heeft 40 procent van haar waarde verloren dit jaar. Erdogan, die het waardeverlies wijt aan een economische aanval op het land, heeft gezegd dat boetes opgelegd zullen worden aan “opportunisten” die profiteren van de valutaproblemen om de prijzen te verhogen.
Het Ministerie van Handel zei op 8 oktober dat het 114 bedrijven om uitleg heeft gevraagd voor de prijsstijgingen nadat het meer dan 69.000 producten bij 4000 bedrijven heeft onderzocht.
Het onderzoek beoogt geen interventie in de vrije markt, maar is bedoeld om oneerlijke prijsverhogingen te voorkomen. Het ministerie gaf geen informatie over de bedrijven of producten die worden verdacht van overdreven prijsstijgingen.
Terwijl de valutacrisis verergerde in augustus, maakte de overheid het illegaal voor bedrijven om willekeurig prijsstijgingen op te leggen indien ze niet getroffen werden door stijgingen in hun productiekosten of de wisselkoers.
Tegelijkertijd verklaarde Boyner Group, een van de grootste kledinghandelaars in Turkije, dat het een korting van 10 procent zou geven op producten van meer dan 30 merken om te helpen in de strijd tegen de inflatie. De korting zal in de toekomst nog verhoogd worden volgens het bedrijf.