De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zijn minister bevolen om geen zaken meer de doen met het Amerikaans adviesbureau McKinsey. De Turkse oppositiepartijen hebben in de voorbije dagen felle kritiek geuit op de samenwerking tussen de Turkse overheid en de Amerikaanse multinational.
De Turkse minister van financiën, Berat Albayrak, zei vorige maand dat Turkije zou samenwerken met McKinsey om een nieuw economisch stappenplan uit te stippelen. Voorzitter van de Kemalistische oppositiepartij, Kemal Kilicdaroglu, pikt het niet dat de Turkse president samenwerkt met Amerikaanse bedrijven terwijl de betrekkingen tussen Washington en Ankara op een dieptepunt staan.
“Deze persoon probeert ons in een hoekje te drijven door vragen te stellen over een adviesbureau dat wordt betaald om ons economisch bestuur te helpen,” zei Erdoğan zaterdag in een reactie op de uitspraken van Kilicdaroglu. “Om hem die kans niet te geven, heb ik tegen al mijn ministers gezegd dat ze niet meer morgen samenwerken met het Amerikaans bedrijf,” klonk het verder.
Niet beschikbaar voor commentaar
McKinsey was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar, meldde het persbureau Reuters.
De Amerikaanse dominee Andrew Brunson die al meer dan 20 jaar in Turkije leeft, werd in 2016 gearresteerd op verdenking van terreur en spionage. Volgens de openbare aanklager speelde hij ook een rol in de mislukte couppoging van 11 juli 2016. Deze kwestie heeft een zeer negatieve invloed gehad op de betrekkingen tussen Ankara en Washington.
Als reactie op de aanhouding van Brunson, reageerde de VS met importheffingen op de invoer van Turks staal en aluminium. De advocaat van Brunson heeft woensdag een petitie ingediend bij het hoogste gerechtshof van Turkije. Deze zal beslissen of Brunson al dan niet onder huisarrest blijft.
Economischeoorlog
De ruzie tussen Turkije en de VS heeft de Turkse lira extra onder druk gezet. De munt verloor in de afgelopen 9 maanden zo’n 40 procent aan waarde. Men is bezorgd over het huidig monetair beleid, de inflatie en de spanningen tussen Ankara en de Washington.
De Turkse president zegt dat de devaluatie van de Turkse lira een gevolg is van de “economische oorlog” die buitenlandse mogendheden voeren tegen Turkije. “Ondanks het feit dat we te maken hebben met een van de grootste economische conflicten in onze geschiedenis, zijn we er toch in geslaagd om het grootste deel van de problemen op te lossen,” klonk het tijdens de toespraak.
“Turkije stond open voor investeringen en steun, zolang deze maar geen afbreuk deden aan de soevereiniteit van ons land,” aldus de president.