Al een tijdje worden er in Niğde appels van hoge kwaliteit gekweekt, behandeld volgens de biowax-methode en verkocht aan landen uit het Midden-Oosten. Nu heeft ook een aantal landen uit het Verre Oosten hun oog hierop laten vallen.

Een bedrijf uit de stad heeft de eerste fabriek gebouwd in Turkije die appels verpakt en behandeld volgens de biowax-methode. Het ministerie van Land- en Bosbouw heeft het project financieel gesteund, in het kader van haar Ontwikkelingsprogramma voor het Platteland.

De appels uit de regio worden eerst gewassen en gedroogd met speciale machines in de fabriek. Vervolgens ondergaan ze een behandeling met biowax, waardoor ze langer vers blijven en er mooier uitzien. De fabriek verwerkt gemiddeld 100 ton per dag. Jaarlijks worden er 13.000 ton appels verwerkt, waarvan 8.000 ton geëxporteerd wordt naar landen uit het Midden-Oosten als Saudi-Arabië, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), en daarnaast ook naar India. Tegenwoordig zijn de appels uit Niğde ook gegeerd in landen uit het Verre Oosten als Maleisië en Bangladesh.

Volgens Yusuf Arslan, de exportmanager van het bedrijf, kan er in de nieuwe fabriek die gebouwd werd met financiële steun van het ministerie 10.000 ton appels opgeslagen worden. Dat laat toe om 80 procent van de productie te exporteren.

De grootste opportuniteiten liggen momenteel in landen uit het Verre Oosten, aldus Arslan. De fabriek heeft een productiecapaciteit van ongeveer 13.000 ton per jaar. Daarvan wordt jaarlijks 8.000 ton geëxporteerd. Op dit moment wordt 80 procent daarvan uitgevoerd naar Saudi-Arabië, Dubai, de VAE, Qatar, Bahrein en Koeweit, in het Midden-Oosten. De markt in het Verre Oosten en Zuidoost-Azië wordt echter steeds groter. “We krijgen aanvragen uit landen als India, Maleisië en Bangladesh,” zegt Arslan.

Volgens Arslan biedt de nieuwe fabriek plaats aan zo’n 130 werknemers. “De reden daarvoor is dat we op die manier onze producten in het Midden- en Verre Oosten tegen een hogere prijs op de markt kunnen brengen. Door gebruik te maken van een relatief duur proces als de biowax-methode voorzien we ons land van meer buitenlandse deviezen. De financiële steun van het ministerie heeft het ons mogelijk gemaakt op biowax over te stappen. Gemiddeld kunnen we 80 tot 100 ton per dag verwerken,” aldus Arslan.

Sabah

S.V.R.