Turkije ziet geen verschil tussen Daesh en de PKK; het zijn beide terroristische organisaties. Dat zei de president op zaterdag, tijdens zijn laatste toespraak van een driedaags staatsbezoek aan Duitsland.
“Volgens ons is er geen verschil tussen de wandaden van Daesh, waarbij onschuldige burgers omkwamen op een Berlijnse kerstmarkt, en de moorden van de PKK op de 11 maanden oude Bedirhan en zijn moeder twee maanden geleden,” aldus Recep Tayyip Erdoğan tijdens de inhuldigingsceremonie van de centrale moskee van Keulen.
Erdoğan riep ook op om samen te strijden tegen racisme. Hij benadrukte dat islamofobie, xenofobie en racisme vandaag een bedreiging vormen voor ons en dat ook in de toekomst zullen blijven.
“We moeten samen actie ondernemen tegen deze tendensen, want ze hollen de sociale vrede uit en ondermijnen de multiculturele samenleving,” voegde hij eraan toe.
Moslims over dezelfde kam scheren
Erdoğan stelt dat sommige mensen alle moslims over dezelfde kam scheren. Ze benoemen hen steevast als ‘islamisten’ of ‘jihadisten’, waarmee gesuggereerd wordt dat ze allen banen zouden hebben met terroristische organisaties. Die terroristische organisaties maken echter de meeste slachtoffers onder de moslimgemeenschap zelf! Daarom verwacht hij van de Europese politiek en media dat ze zich hoeden voor dergelijke foutieve berichtgeving, die alle moslims viseert.
“Deze vorm van racisme moet stoppen,” zei Erdoğan met nadruk.
Jeugd is gemakkelijke prooi
De jeugd, stelt hij, is een gemakkelijke prooi voor terreurorganisaties als Daesh, de PKK en de Fethullahisten (FETÖ). En dat komt voor een stuk omdat er racistische groepen zijn die de rechten van de moslims met voeten treden.
“We zullen niet toelaten dat een handvol onruststokers die sympathiseren met de PKK of FETÖ ons volk bang maakt en schade berokkent aan de relaties tussen Turkije en Duitsland.”
“We verwachten van onze Europese bondgenoten meer inspanningen inzake terrorismebestrijding,” aldus nog de president.
Volgens hem zouden de straten en pleinen van de Europese hoofdsteden niet langer ontsierd mogen worden door symbolen van de PKK.
FETÖ en zijn leider Fethullah Gülen, die in de VS ondergedoken leeft, was het brein achter de verijdelde staatsgreep van 15 juli 2016. Daarbij zijn 251 mensen de marteldood gestorven en vielen zo’n 2200 gewonden.
De PKK voert al meer dan 30 jaar lang een terreurcampagne tegen Turkije. Daarbij vielen al 40.000 slachtoffers, waaronder vrouwen en kinderen. Ze wordt beschouw als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.