Aung San Suu Kyi, eerste minister van Myanmar

Het Canadese parlement keurde donderdag een voorstel goed waardoor het ereburgerschap van Aung San Suu Kyi, de topvrouw van het regime in Myanmar, wordt ingetrokken.

Eerder had de VN een motie goedgekeurd om de militaire campagne tegen de Rohingya-minderheid in Myanmar een genocide te kunnen noemen. Daarnaast wil men een missie op poten zetten om de misdaden tegen de menselijkheid, die de militairen begaan, in kaart te brengen.

In een rapport van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, staat te lezen dat in 2012 alleen al ongeveer 170.000 mensen het land ontvluchtten.

Sinds 25 augustus 2017 werden ongeveer 24.000 Rohingya-moslims vermoord door het Myanmarese regeringsleger, aldus het Internationaal Ontwikkelingsagentschap van Ontario (OIDA).

Onlangs publiceerde het OIDA een rapport met als titel: Gedwongen migratie van de Rohingya: verborgen ervaringen. Daarin wordt het aantal Rohingya-slachtoffers geschat op 23.962 (±881), terwijl Artsen Zonder Grenzen een cijfer van slechts 9.400 naar voor schoof.

34.000 Rohingya levend verbrand

Ook werden meer dan 34.000 Rohingya levend verbrand, en meer dan 114.000 anderen werden mishandeld. Het rapport voegt er nog aan toe dat 17.718 (±780) Rohingya-vrouwen en -meisjes verkracht werden door het leger en de politie. Meer dan 115.000 huizen werden in brand gestoken en 113.000 andere werden geplunderd.

Volgens Amnesty International zijn al ruim 750.000 mensen, vooral vrouwen en kinderen, Myanmar ontvlucht naar buurland Bangladesh, sinds de aanvallen op de islamitische minderheid begonnen.

Meest vervolgde bevolkingsgroep ter wereld

De Rohingya worden door de VN beschouwd als de meest vervolgde bevolkingsgroep ter wereld. De moordpartijen begonnen in 2012 en sindsdien leven de Rohingya onder permanente dreiging.

De VN maakt melding van groepsverkrachtingen, moorden – ook op jonge kinderen – brutale mishandelingen en verdwijningen. Volgens onderzoekers van de VN kunnen dit soort gewelddaden beschouwd worden als misdaden tegen de menselijkheid.

Vele landen, waaronder Canada, hadden kritiek op Suu Kyi omdat ze niet genoeg deed om het bloedvergieten te voorkomen. Canada heeft tot nu toe nog maar aan zes mensen het ereburgerschap toegekend. Onder hen Nelson Mandela, de Dalai Lama, en het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai in 2014.

Suu Kyi is winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en kreeg het Canadese ereburgerschap in 2007.

Maar haar passieve houding in deze zaak, ondanks de dringende verzoeken van Canada en andere landen om actie te ondernemen, leidde uiteindelijk tot deze intrekking.

De Canadese premier Justin Trudeau verklaarde woensdag dat “het parlement haar de gunst van het ereburgerschap had verleend” en het dus ook weer kan intrekken.

Sabah

S.V.R.