De historische grotkerk van Sint-Pieter – één van de oudste kerken ter wereld – is een belangrijke bestemming geworden voor religieus toerisme.
De grotkerk ligt in de provincie Hatay, in de regio Antiochië (het huidige Antakya). De grot werd uitgehouwen uit de bergwand van de Staurinberg (de huidige Stariusberg) niet lang nadat Apostel Petrus tot paus werd geweid.
De kerk staat ook bekend onder de naam Saint’-Pierrekerk. Ze is ongeveer 9,5 meter breed, 13 meter lang en 7 meter hoog. In 2011 veroverde ze een plaatsje op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Volgens de website van de UNESCO dateert de kerk uit de jaren 38-39 n.C. en werd ze genoemd naar ’s werelds eerste paus, de Heilige Petrus (Pierre). Het is de allereerste kathedraal ter wereld.
Uitgeroepen tot bedevaartsoord
“In 1963 werd de kerk door de paus uitgeroepen tot bedevaartsoord,” omdat het “de plaats was waar de eerste christenen hun bijeenkomsten hielden,” zo lezen we op de website.
“Elk jaar bezoeken duizenden binnen- en buitelandse toeristen de kerk. Het is een belangrijk oord voor religieus toerisme,” verklaarde Husnu Isikgor, provinciaal afgevaardigde voor Cultuur en Toerisme, in een interview met Anadolu Agency.
“Er gaan hier ook elk jaar religieuze ceremonies door. We hopen dat de kerk op termijn een plaatsje krijgt op de permanente erfgoedlijst van de UNESCO,” aldus nog Isikgor.
Hatay is een van de kosmopolitische provincies die Turkije rijk is. Er wonen verschillende minderheidsgroepen, zoals Syrisch-orthodoxe christenen, Syrische katholieken en Armeniërs.