De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse president Donald Trump, inzake de sancties die hij heeft uitgevaardigd tegen een aantal handelspartners zoals Turkije, China en Rusland.
Op 27 augustus hield hij een toespraak op de jaarlijkse Conferentie van Ambassadeurs in Berlijn. Hij beloofde maatregelen te zullen nemen om Europese bedrijven te beschermen tegen dat soort eenzijdig opgelegde sancties.
Repressieve beleid van Washington
“Het repressieve beleid van Washington dwingt ons ertoe een adequaat antwoord te formuleren. Want het gaat ook ons, Duitsland en Europa, aan wanneer de VS abrupt en eenzijdig, en vaak in het wilde weg, sancties oplegt aan Rusland, Turkije, China, en in de toekomst misschien ook aan onze andere belangrijke handelspartners,” zo benadrukte hij.
Maas argumenteerde dat de lidstaten van de Europese Unie gezamenlijk stappen zouden moeten ondernemen tegen de dominantie van de VS in de wereldeconomie. Hij stelde voor om een Europees alternatief te ontwikkelen voor het door de VS gedomineerde SWIFT-betalingssysteem.
“We moeten de autonomie en soevereiniteit van Europa verder versterken op het gebied van handel, economie en financiën,” zei hij verder.
“Het zal niet gemakkelijk worden, maar we zijn al op de goede weg. We zijn voorstellen aan het uitwerken om onafhankelijke betalingskanalen op touw te zetten en een eigen Europees Muntfonds te creëren,” voegde hij eraan toe.
Staatsbezoek aan Turkije
Maas is van plan om volgende maand een staatsbezoek te brengen aan Turkije om het te hebben over de relaties tussen beide landen. Er zullen tevens andere thema’s gerelateerd aan de regio rond Turkije op de agenda staan.
Tijdens zijn tweedaagse bezoek op 5 en 6 september zal Heiko Maas naar alle waarschijnlijkheid zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu ontmoeten, naast een aantal andere hooggeplaatste figuren in de hoofdstad Ankara.
Daarna gaan de twee topdiplomaten naar Istanbul, voor de viering van het 150-jarig bestaan van de Duitse school aldaar.
Maas’ reis naar Turkije komt vóór het belangrijk staatsbezoek van president Recep Tayyip Erdoğan aan Duitsland, dat gepland staat op 28 en 29 september.
De voorbije twee jaar waren de politieke relaties tussen Berlijn en Ankara niet bepaald goed te noemen, maar de laatste maanden hebben beide kanten weer toenadering gezocht tot elkaar.
Duitsland blijft, als zwaargewicht binnen de EU, Turkijes belangrijkste handelspartner, ondanks onenigheid tussen beide regeringen over een aantal thema’s.