Het Turkse Tuz Golu, een zoutmeer in Centraal-Anatolië, is felrood gekleurd door algenbloei. Volgens een lokale verantwoordelijke trekt de kleurverandering van het meer niet alleen mensen, maar ook vogels aan. Weliswaar voor een andere reden.
Doordat er in de zomer een soort van algen – genaamd dunaliella salina – onstaat in het zoutmeer, kleurt Tuz Golu rood, zei Yusuf Sinan Doğan, een verantwoordelijke bij Koyuncu Kaldırım Saltworks. In de winter is het meer bekend voor zijn helderblauw water.
Rondom het meer leven ook veel flamingo’s, want deze soort van algen vormen een belangrijke voedingsbron voor de vogels, vertelde Doğan aan het persagentschap Anadolu.
Het gebied rond Tuz Golu is een van de belangrijkste broedplaatsen in de wereld voor flamingo’s. Dit komt door de talrijke aanwezigheid van de specifieke soort van algen in het zoutmeer.
De kleurverandering van het meer begint in mei doordat er enerzijds een afname is van de regenval, en anderzijds een toename is van de hoeveelheid zout in het meer, zei Doğan. ‘De rode schijn blijft zichtbaar in de maanden mei, juni en juli, maar verdwijnt ook later in juli wanneer het waterpeil zakt’.
De kleurverandering van helderblauw water in de winter naar felrood water in de zomer zorgt ervoor dat Tuz Golu, het tweede grootste meer in Turkije, een uniek stuk natuur is in de wereld.
Omdat er dit jaar tijdens de lente hevige neerslag was, ligt het waterpeil van het zoutmeer vijf tot tien centimeter hoger dan het jaar voordien, zei Yusuf Sinan Doğan, een verantwoordelijke bij Koyuncu Kaldırım Saltworks.
Tuz Golu, het Turkse zoutmeer, ligt op ongeveer honderdvijftig kilometer van de hoofdstad Ankara, en bedraagt een oppervlakte van 1.665 vierkante kilometer. Tuz is een van de grootste zoutmeren ter wereld.