Turkije blijft topverzorging en bescherming bieden aan meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen in het land. Bezoekers van een Brits parlementair evenement dat werd georganiseerd door het met Ankara verbonden Yunus Emre Institute, kregen dit woensdag te horen.
Het evenement benadrukte het werk van de Turkse staat en Turkse en internationale NGO’s op vlak van de opvang en integratie van Syrische vluchtelingen in de Turkse samenleving.
De sessie werd gehost door Matthew Saltmarsh, een hoge ambtenaar voor buitenlandse betrekkingen bij het Hoge Commissariaat van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR), Abby Dwommoh, een voorlichtingsfunctionaris en woordvoerster van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en Ibrahim Vurgun Kavlak, algemeen coördinator bij de Associatie voor Solidariteit met Asielzoekers en Migranten (ASAM).
Zelden Turkije
“Als ik dit soort presentaties geef, stel ik vaak de vraag aan het publiek welk land de meeste vluchtelingen opvangt,” zei Saltmarsh. “De antwoorden zijn vaak uiteenlopend maar zelden is het Turkije. Toch heeft geen enkel land in de wereld meer gedaan om de vluchtende Syrische bevolking op te vangen,” zei hij.
Saltmarsh prees het Turks parlement die in 2014 een tijdelijke beschermingsverordening heeft aangenomen. Syrische burgers kregen hierdoor toegang tot Turkije. Ook konden ze bescherming aanvragen bij de Turkse overheid zodat ze niet zouden worden teruggestuurd naar Syrië.
Gratis gezondheidszorg
De verordening gaf hun ook een aantal rechten, zoals gratis gezondheidszorg, onderwijs en het recht om te werken.
“De Turkse overheid investeert sterk in haar vluchtelingenbeleid. Turkije verschilt op dit vlak fel met haar buurlanden,” zei Saltmarsh die de Turkse vluchtelingenaanpak prees.
Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) heeft Turkije zo’n 3,6 miljoen Syrische en honderdduizenden Afghaanse, Somalische en Irakese vluchtelingen opgevangen in de voorbije jaren. Deze cijfers vertegenwoordigen 4 procent van de totale Turkse populatie.