De Griekse Minister van Migratie Dimitris Vitsas prijst de overeenkomst tussen Turkije en de EU betreffende de vluchtelingencrisis. Vitsas beschouwt de overeenkomst als het perfecte tegenmiddel voor de gesloten-deur-politiek, heersend in heel wat Europese naties.
Vitsas had in het verleden felle kritiek op heel wat Europese naties wegens het negeren van de steeds meer verslechterende in de vluchtelingenkampen. De Minister sprak onder andere op een regionale conferentie (omtrent productie en reconstructie in het gebied) gehouden op het Griekse eiland Lesbos (gelegen in de Egeïsche Zee).
Vitsas: “Deze overeenkomst tussen Turkije en de EU is een perfect tegenmiddel voor de gesloten-deur-politiek overheersend in verschillende Europese naties omtrent de vluchtelingencrisis. Het aantal vluchtelingen in de overbevolkte kampen zal aangepakt worden vanaf september.”
15-tal vluchtelingenkampen
“Er bevinden zich een 15-tal vluchtelingenkampen op onze Griekse eilanden, onder andere op Lesbos, Chios en Samos. De kampen zijn zwaar overbevolkt. De regering tracht nu een heel deel van de vluchtelingen te verplaatsen naar het vasteland.”
Turkije en de Europese Unie tekenden in 2016 een verdrag met als doel het regelen van de onregelmatige stroom aan vluchtelingen door het gebied om en rond de Egeïsche Zee. Het verdrag houdt onder andere een strenge regelgeving en sancties in op vlak van mensensmokkel. Daarnaast wilde men met het verdrag de levensomstandigheden van de bijna 3 miljoen Syrische vluchtelingen verbeteren in de vluchtelingenkampen in Turkije.
De nieuwe overeenkomst regelt onder andere het visavrij reizen naar naties binnen Schengenzone voor de Turken (op voorwaarde dat de Turkse regering in Ankara voldoet aan alle 72 vereisten voor lidmaatschap) en een versnelling van het proces omtrent een Turks lidmaatschap in de EU.