Er wordt steeds meer geprotesteerd tegen een wetsvoorstel dat 13 Turkse universiteiten wil opsplitsen om een aantal nieuwe op te richten. Meer dan 5.000 academici hebben al een petitie getekend tegen het voorstel.

Het wetsvoorstel dat werd ingediend bij het Turkse parlement heeft als doel om verschillende universiteiten op te splitsen waaronder de universiteit van Istanbul, Gazi en Anadolu. Studenten en universiteitsmedewerkers zijn fel gekant tegen het voorstel en protesteren massaal.

De demonstranten verzamelden zich eerder op 24 april voor de hoofdingang van de universiteit van Istanbul aan het historische Beyazıt-plein.

Makkelijker controle over universiteiten

“Wat ze doen is historische banden verbreken, gedeelde waarden afschaffen, wortels afsnijden. Door dit te doen krijgen ze makkelijker controle over universiteiten. Ze willen de onschatbare eigendommen van de universiteit beheren door middel van een verdeel en heers-beleid tegen faculteiten,” zei Prof. Raşit Tükel, hoofd van de Turkse Medische Vereniging (GVTO) en lid van de Cerrahpaşa School of Medicine. Ook patiënten en familieleden protesteerden donderdag mee tegen het wetsvoorstel.

Studentenvertegenwoordiger Kıvanç Yangı, zei tijdens de protesten dat de afscheiding van de Cerrahpaşa School of Medicine van de Universiteit van Istanbul, de academische waarde van beide instellingen negatief zal beïnvloeden.

“Cerrahpaşa School of Medicine behoort tot de Universiteit van Istanbul en de Universiteit van Istanbul is onlosmakelijk verbonden met haar faculteiten,” zei Yangı.

Ondertussen bleven studenten en universiteitsmedewerkers ook protesteren tegen het wetsvoorstel van de Gazi Universiteit in de hoofdstad Ankara en de Anadolu Universiteit in de Centraal-Anatolische provincie Eskişehir.

Hurriyet