Kemal Kilicdaroglu, leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), de voornaamste oppositiepartij in Turkije, uitte zware kritiek op het Turkse onderwijssysteem. “Het ontslaan van academici is schadelijk voor onze wetenschappelijke vooruitgang en productie.”

Kilicdaroglu: “Een land zonder degelijke, op wetenschap gefundeerde, universiteiten heeft weinig kans in de toekomst. Universiteiten die men de mond snoert kunnen geen degelijk wetenschappelijk onderzoek produceren. Het valt op dat er steeds weer academici in Turkije worden ontslagen, zonder gegronde reden, gewoon omdat zij van mening verschillen met de visie van de Turkse regering. Een verschillende mening hebben omtrent gevoelige topics in Turkije is blijkbaar niet toegelaten en leidt tot ontslag (al dan niet onder druk van de regering).”

Op een panel dat plaatsvond in de provincie Izmir gaf de CHP-leider daarnaast aan van mening te zijn dat het Turkse onderwijssysteem in de laatste jaren erop achteruit gegaan is.

“Universiteiten zijn er om kennis via onderzoek te produceren. De industrie en de gemeenschap kan vervolgens gebruik maken van die vergaarde kennis voor de vooruitgang van de natie.”

Democratie

Sinds het controversiële referendum, waarmee beslist werd dat de uitvoerende macht in Turkije en daarmee vooral de President enorm versterkt zal worden, zwoor Kilicdaroglu de democratie terug te brengen in de volgende verkiezingen.

Verschillende stemmen vanuit de oppositie uitten heel wat kritiek op het referendum. Zo had de oppositie heel wat kritiek op de beslissing van de Hoogste Verkiezingsraad tot de goedkeuring van niet verzegelde stembrieven. De beslissing brengt de legitimiteit van de gehele verkiezing in het gedrang. Daarnaast had de oppositie ook heel wat kritiek op verdachte irregulariteiten op heel wat stembureaus tijdens de telling.

Kilicdaroglu: “We zullen beter voorbereid zijn voor de volgende verkiezingen. Door de krachten in de oppositie te bundelen kunnen we de democratie terugbrengen naar Turkije.”

Hurriyet