In 2008 verwerkte Schiphol 47 miljoen passagiers en Atatürk International Airport, de grootste Turkse luchthaven, een kleine 26 miljoen. Inmiddels liggen de verhoudingen anders: met bijna 62 miljoen passagiers in 2015 is ‘Atatürk’ drukker dan Schiphol, voor het tweede jaar op rij.
Het verschil zal alleen maar groeien. Ten noorden van Istanbul verrijst momenteel een luchthaven die zijn weerga niet kent. Bij de opening in 2018 moet die een capaciteit van 90 miljoen passagiers hebben en bij voltooiing, in 2030, moet er ruimte zijn voor 150 miljoen tot zelfs 200 miljoen. Daarmee zal het met afstand de grootste ter wereld zijn.
„Turkije wil de navel van de wereld worden”, zegt Lily Sprangers, Turkijekenner bij de Universiteit Leiden.
„Daar zet de overheid vol op in. Ze wil profiteren van de ligging ten opzichte van Europa en Afrika. Passagiers uit die regio die naar Azië willen, moeten via Turkije.”
Turkish Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij, speelt een belangrijke rol in die expansiedrift. Sinds 2010 is de vloot verdubbeld, en het zelfvertrouwen eveneens. Dat Turkish Airlines Schiphol uitkiest als auditieruimte voor nieuwe piloten, is niet toevallig, denkt Sprangers. „Daarmee willen ze uitstralen dat ze een partij zijn om rekening mee te houden. Zij willen de rol overnemen die Air France-KLM en Lufthansa nu hebben”, zegt Sprangers. „Daar maken ze geen enkel geheim van.
1.500 uur vliegervaring
Niet iedere werkloze Nederlandse piloot kan terecht bij de rivaal uit Istanbul. „Ze vragen 1.500 uur vliegervaring”, zegt Nienke Groenendijk-Feenstra, een journaliste die zich het afgelopen jaar verdiepte in het lot van werkloze leerlingpiloten. „Dat is al gauw tweeënhalf jaar vast werk.
Bron: De Twentsche Courant