De antieke Griekse site “Poort naar de Hel” ligt in de West-Turkse provincie Denizli. De “Poort” doodde daadwerkelijk diegenen die te dichtbij kwamen. Het was echter giftig gas – en geen adem van een boze god – die de slachtoffers maakte.
De legende van de “Hadespoort”, vernoemd naar de Griekse god van de dood, vertelt dat iedereen die dichtbij de dodelijke grot kwam, doodvalt en meteen naar de onderwereld gaat. Het werd tot nu toe als een overdrijving beschouwd.
Gifgas uit de aardkorst
Een team onderzoekers van de Duitse Universiteit van Duisburg-Essen bestudeerde de site in de antieke stad Hierapolis. Ze ontdekten dat er een geomorfische verklaring is voor de dramatische sterftegevallen.
De grot ligt rechtstreeks boven de Babadag-breuklijn. Hieruit ontsnapte carbondioxide vanuit de Aardkorst naar de grot. De concentratieniveaus hiervan zouden dodelijk geweest zijn voor mensen in de oudheid.
“In een grot onder de tempel van Pluto, werd er CO2 gevonden aan dodelijke concentraties van maar liefst 91%. Bijzonder genoeg worden deze geuren nog steeds uitgestoten in concentraties die tegenwoordig insecten, vogels en zoogdieren doden,” aldus de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Archeologische en Antropologische Wetenschappen.
Helende warmtebronnen van Pamukkale
De breuklijn had nog een ander vormend effect op de stad, zij het een positiever effect dat ervoor zorgde dat de stad populair bleef voor bezoekers. Kleurrijke minerale warmtebronnen lopen langs de heuvels naar beneden naast de ruïnes van Hierapolis. Hierapolis is bekend onder de naam Pamukkale in het moderne Turkije. De site werd als een helende spa gebruikt sinds de tweede eeuw voor Christus onder het Griekse Seleucidische Rijk.
Tegenwoordig kunnen bezoekers van Pamukkale ervan genieten door de helderturquoise vijvers te stappen en te zwemmen in de therapeutische warmtebronnen. De ruïnes van de stad staan ook open voor bezoekers om te verkennen, alsook het artifactrijke Archeologiemuseum van Hierapolis.