Israëlische veiligheidseenheden hebben vrijdag twee Turkse burgers aangehouden bij de Al-Aqsa Moskee aan de Katoenhandelaarspoort, de Bab al-Qattanin.
De aanhouding gebeurde na een kort vuistgevecht tussen de Israëlische eenheden en een groep Turkse burgers. Volgens ooggetuigen blokkeerde de Israëlische politie de Turkse groep, waaronder ook kinderen, bij de ingang van de Tempelberg, de Haram al-Sharif. De Tempelberg is de derde heiligste site binnen de Islam. Sommigen van de Turkse groep droegen T-shirts met de Turkse vlag en fezzen, traditionele Ottomaanse hoeden.
De Israëlische eenheden zeiden tegen de groep dat ze de site niet mochten binnengaan, tenzij ze hun shirts met de Turkse vlaggen zouden uittrekken. Dit veroorzaakte het vuistgevecht, waarna er dus twee mensen werden aangehouden. De aangehouden Turkse burgers kwamen vanuit België naar Jeruzalem en hebben een dubbele nationaliteit.
Jeruzalem als “eeuwige en onverdeelde” Joodse hoofdstad
Tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1967 bezette Israël Oost-Jeruzalem, waarin zich de Al-Aqsa en Haram al-Sharif bevinden. Israël maakte toen de beslissing om de hele stad te annexeren in 1980, wat nooit erkend werd door de internationale gemeenschap. Ze claimden de stad als de “eeuwige en onverdeelde” hoofdstad van de Joodse staat.
Voorlopig controleren moslims de site van de Al-Aqsa nog
De site staat centraal in het Israëlisch-Palestijnse conflict. De Palestijnen vrezen dat Israël op een dag nog verdere controle erover zal willen uitoefenen. Moslims zijn voorlopig nog steeds verantwoordelijk voor het beheer van het grondstuk waarop de Al-Aqsa en de Rotskoepel Moskeeën staan. Joden mogen de site bezoeken, maar mogen er niet bidden.