De Turkse vicepremier zei woensdag dat Turkije sinds 2005 meer dan 70 projecten in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever heeft uitgevoerd.
Tijdens een bijeenkomst over Jeruzalem op het hoofdkantoor van het Turkse Samenwerkings- en Coördinatiebureau (TIKA) in de hoofdstad Ankara, zei Hakan Cavusoglu dat TIKA, het bureau voor ontwikkelingshulp van de staat, in 2005 zijn kantoor in Jeruzalem opende.
10.000 ton hulp
“Dit jaar slaagde het Turkse directoraat-generaal Stichtingen erin om voor 10.000 ton aan humanitaire hulp en voedsel af te leveren in Gaza. De overdracht van 320 huizen die in Gaza waren gebouwd, werd vorige week ook afgerond”, zei Cavusoglu.
89.000 Palestijnse studenten gesteund
Hij voegde eraan toe dat tijdens de 15 jaar dat de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) regeert, het Turkse Presidentschap voor Gemeenschappen van buitenlandse Turken en verwanten (YTB) 89.000 Palestijnen die in Turkije studeren heeft gesteund.
Cavusoglu zei dat Jeruzalem niet gered zal worden door tranen alleen, maar pas wanneer de mensheid haar verantwoordelijkheid op zich neemt.
Uit de gebieden waar het is binnengevallen
“Als Israël zich niet terugtrekt uit de gebieden waar het is binnengevallen en terugkeert naar de grenzen van vóór 1967, zal er geen vrede en stabiliteit in de wereld zijn’, voegde hij eraan toe. Daarmee bekritiseerde hij het besluit van de Verenigde Staten om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël.
Vorige week maakte de Amerikaanse president Donald Trump de beslissing over Jeruzalem bekend, ondanks de wijdverspreide internationale tegenstand, waaronder van Turkije, de EU en de VN.
Blijft de kern
Jeruzalem blijft de kern van het Israëlisch-Palestijnse conflict, waarbij de Palestijnen hopen dat Oost-Jeruzalem – nu bezet door Israël – uiteindelijk zou kunnen dienen als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.
Israël bezette de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, voor het eerst tijdens de oorlog in het Midden-Oosten in 1967. Het annexeerde de hele stad in 1980 en claimde het als de hoofdstad van de Joodse staat – een beweging die nooit door de internationale gemeenschap werd erkend.
Bezette gebieden
Het internationaal recht blijft de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zien als ‘bezette gebieden’ en beschouwt alle Joodse activiteit rond de opbouw van nederzettingen op het land als illegaal.
Bron: Anadolu