Het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken deelde op eerder vorige week mee dat de herziening van het verdrag van Lausanne, dat haar grenzen met Griekenland en Turkije heeft bepaald, niet zou bijdragen aan de stabiliteit in de regio.

Deze mededeling kwam nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een bezoek aan Griekenland zei dat het Verdrag van Lausanne, waarmee de grenzen van het moderne Turkije zijn vastgelegd, niet duidelijk was en dat er een duurzame oplossing nodig was voor de problemen in de Egeïsche Zee en op Cyprus.

Niet bevorderlijk

“Bulgarije is van mening dat de bespreking van vredesverdragen en bestaande grenzen niet bevorderlijk is voor de internationale gemeenschap en de stabiliteit in de regio,” aldus het ministerie.

“Een herziening van internationale verdragen kan enkel en alleen bij een wederzijdse overeenkomst tussen de betrokken landen en in overeenstemming met het internationaal recht.”

Het ministerie liet weten dat de kwestie werd besproken met de Turkse ambassadeur in Sofia.

Recep Tayyip Erdoğan, de eerste Turkse president die in de voorbije 65 jaar een bezoek bracht aan Griekenland, zei dat de Turkse moslims van West-Thracië niet de kans hebben om hun eigen moefti te kiezen terwijl de christelijk gemeenschappen in Turkije wel de vrijheid en de mogelijkheid hebben om een patriarch te verkiezen. Dit suggereert dat het Verdrag niet eerlijk werd toegepast.

Ook de Griekse president Prokopis Pavlopoulos heeft een herziening van het Verdrag van Lausanne uitgesloten.

Hurriyet