Toen de Griekse premier Alexis Tsipras bevraagd werd over de lopende zaak van acht ex-militairen, die ervan worden beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de neergeslagen coup en nu asiel aanvragen in Griekenland, zei hij dat hij geen commentaar kon geven op beslissingen die te maken hadden met de rechterlijke macht.

“Het is onafhankelijk van de uitvoerende macht en beslissingen over individuele gevallen worden natuurlijk volledig gerespecteerd”, zei hij. “Uitgaande van dat punt is mijn positie altijd geweest dat coupplegers niet welkom zijn in Griekenland.”

“In deze context zetten we onze samenwerking op het gebied van veiligheid en justitie voort”, voegde hij eraan toe.

Griekse rechtbanken weigerden eerder dit jaar de acht asielzoekende ex-soldaten uit te leveren aan Turkije.

De Gulenistische terreurorganisatie (FETO) en zijn in de VS gevestigde leider Fetullah Gulen zetten de mislukte couppoging van 15 juli 2016 op, waarbij 250 mensen werden vermoord en bijna 2.200 gewond raakten.

Staat omver werpen

Turkije beschuldigt FETO er ook van achter een langlopende campagne te zitten ​​om de staat omver te werpen door de infiltratie van Turkse instellingen, met name het leger, de politie en de rechterlijke macht.

Over de bilaterale relatie tussen Turkije en Griekenland zei Tsipras: “We hebben te maken gehad met uitdagingen en moeilijke momenten in onze relatie, maar we moeten ons laten leiden door de toenemende steun die onze mensen aan elkaar tonen in moeilijke tijden, zoals natuurrampen, de Griekse economische crisis, terroristische aanslagen of de gruwelijke poging tot de militaire staatsgreep in Turkije.”

“Ik geloof dat het eerste bezoek van de president van Turkije aan Griekenland na zoveel decennia een kans is om krachtige stappen voorwaarts te maken”, zei hij.

Hurriyet