Turkijes gloednieuwe universiteit voor schone kunsten wordt gesteund door president Recep Tayyip Erdoğan en is de eerste hogeronderwijsinstelling van het land met een exclusieve focus op muziek.
De Universiteit van Ankara voor Schone Kunsten Arts zal in een behoefte voorzien, wat betreft het gebrek aan muziek- en kunstuniversiteiten in Turkije, dat namelijk een negatief effect heeft op het grote culturele en kunstpotentieel van land, vertelde de rector van de universiteit, professor Erol Parlak aan persbureau Anadolu. De oprichting van de nieuwe muziekschool zal aanzienlijke bijdragen leveren aan de culturele ontwikkeling van het land, voegde hij eraan toe.
“Muziekfaculteiten zijn meestal onderdeel van technische universiteiten in Turkije”, zegt Parlak. Hij legt uit dat dit de reden is dat, hoewel Turkije veel potentieel heeft op het gebied van kunst en cultuur, het land zichzelf moeilijk kan uitdrukken en zijn rijke cultuur wereldwijd laten zien.
Universeel
Volgens Parlak beoogt de nieuwe universiteit een instelling te zijn die de geest van Anatolië’s unieke cultuur omarmt maar ook universeel zal zijn door tradities uit de hele wereld in ogenschouw zal nemen.
Het idee voor een universiteit die zich richt op muziek ontstond vorig jaar tijdens de ceremonie voor de presidentiële Cultuur- en Kunstprijs, waar Parlak de noodzaak van een dergelijke instelling in het land ter sprake bracht. President Erdoğan, zijn assistent İbrahim Kalın en professoren van de Yıldız Technische Universiteit ondersteunden het plan.
Turkije, aan drie kanten omringd door zeeën, ligt in een van de cultureel rijkste gebieden van de wereld. Het is al duizenden jaren het thuis geweest van vele culturen, en honderden jaren van culturele interactie tussen het Midden-Oosten en westerse samenlevingen.