Mogelijk sluit Turkije binnenkort de grens naar Irak, indien Bagdad “verder in de humanitaire noden van Noord-Irak voorziet,” aldus President Recep Tayyip Erdoğan.

“Onze gesprekken met Irak over wat we kunnen doen, gaan door. Als de Iraaks-Koerdische Regionale Overheid de controle over de grenspost aan de centrale overheid overdraagt, zullen we de voorwaarde stellen dat de centrale overheid in alle behoeftes van de Noord-Iraakse burgers moet voorzien. We hebben de grens nog niet gesloten, maar dit kan op elk moment,” zei Erdoğan op zijn terugtocht van Polen enkele dagen geleden.

Bezoek Bagdad

Hij zei dat een delegatie van “drie of vier ministers” van Ankara, onder Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, binnenkort Bagdad zouden bezoeken. Dan zou de Iraakse Premier Haider al-Abadi naar Ankara komen op uitnodiging van Çavuşoğlu om “alle problemen samen te evalueren.”

Erdoğan beschuldigde de Erbil-overheid ervan “te proberen Kirkuk en andere regio’s over te nemen als een veroverende macht.” Hij zei dit met de gedachte aan de meermaals duidelijk ingenomen positie van Ankara in het verleden tegen het referendum voor onafhankelijkheid van de KRG.

“Momenteel zijn er verschillende Koerdische groepen die op gespannen voet staan met elkaar, waarbij ze elkaar ervan beschuldigen hun principes opzij te hebben geschoven,” zei de President.

Op een vraag over de rol van de Sjiitische, Iraans gesteunde Hashd-i Shabi militie, ontkende Erdoğan dat Turkije een indirecte samenwerking heeft met de groepering.

“Er is nieuws dat Hashd-i shabi de Sinjar en Makhmur regio’s heeft ingenomen. Als dit klopt, dan moeten we misschien een nieuwe samenwerking opstarten met onze tegenhangers,” zei hij.

Hurriyet